Onder onkruid verstaan we niet alleen wilde planten. Dit kunnen ook tuinplanten zijn die op ongewenste plekken groeien. De beste manier om onkruid te verdelgen is nog altijd wieden. Mensen grijpen veel te snel naar chemische onkruidverdelgers. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar het kan daarnaast ook nog eens slecht zijn voor je gezondheid.
Onkruid en de lastige soorten ervan
Onkruid kunnen we indelen in twee categorieën. De eenjarige onkruidplanten en de meerjarige onkruidplanten. Beide soorten onkruid kunnen erg hardnekkig zijn. Eenjarige onkruidplanten komen elk jaar terug en kunnen zich telkens opnieuw uitzaaien in je tuin. Meerjarige onkruiden zijn gemakkelijk definitief uit te roeien, maar ze zijn hardnekkig en hun wortels kunnen erg diep in de grond reiken. Het beste is dan ook om onkruid zo snel mogelijk aan te pakken. In de zomer is het meestal toch goed weer, dan heb je een excuus om in de tuin te staan.
Bekende voorbeelden van eenjarige onkruidplanten zijn het viooltje, herderstasje, wolfskruid, straatgras en knopkruid. Vooral knopkruid is erg moeilijk uit te roeien. Een gelukje is wel dat veel eenjarige onkruidplanten veel warmte nodig hebben, wat betekent dat ze in de loop van de lente pas opspringen. Aan de andere kant, eens dat ze er staan, blijven ze meestal staan. Het zijn onkruidplanten die zich snel kunnen uitzaaien. Soms kan onkruid wel mooi zijn natuurlijk, zoals paardebloemen. Je moet er alleen op letten dat het zich niet teveel uitbreidt.
Een van de hardnekkigste meerjarige onkruidsoorten is akkerwinde. De wortels van akkerwinde kunnen zich gemakkelijk meer dan 1 meter ingraven in de grond. Een andere manier is om de stengels steeds met een snoeischaar van onder af te knippen. Door dit te blijven doen, geeft de plant zich uiteindelijk over. Meerjarige onkruidplanten hoeven ook niet per se tussen goede planten op te springen. Als het op een andere plaats opspringt zoals de trappen of tussen de tegels, dan is een middel waarmee je onkruid kunt bestrijden effectief. Chemische bestrijdingsmiddelen werken dan misschien wel beter, maar het is erg slecht voor het milieu. Het is daarnaast ook giftig voor het grondwater.
Onkruidverdelgers en chemische bestrijdingsmiddelen
Er bestaat een breed arsenaal aan middelen met de bedoeling om planten te doden. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn en blijven slecht voor het milieu. Toch kunnen ze in bepaalde situaties erg handig zijn. Bijvoorbeeld op plaatsen waar je goede planten niet kunt schaden zoals terassen, paden, buitentrapjes of op je oprit. Als je deze chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt op deze plekken is er misschien geen direct gevaar voor goede planten, maar pas wel op voor huidieren die je eventueel hebt. Katten gaan op je oprit liggen en likken achteraf hun poten af, waardoor ze vergiftigd worden.
Het is ook wel aangeraden om al het materiaal dat in aanraking is gekomen met de chemische bestanddelen van onkruidverdelgersn goed te wassen. Dit is belangrijk omdat al het materiaal van ijzer anders veel sneller begint te roesten, dit geldt ook voor afwasmiddelen en andere chemische producten. Onkruidverdelgers en chemische bestrijdingsmiddelen blijven erg slecht voor het slecht voor het milieu. Dus wanneer je ze ondanks deze nadelen wilt gebruiken, lees dan altijd goed de gebruiksaanwijzing en volg deze dan ook nauwkeurig op. Als zich er toch een ongeluk voordoet, dan moet je direct het antigifcentrum bellen. Je kunt ze bereiken met het nummer 070 245 245.
Garben arbeiten
Drukkerij Helmond
ISBN 90 252 6731 9