Het lijkt ingewikkeld om stamrozen te snoeien, maar met de juiste kennis is het een fluitje van een cent. Stamrozen zijn de blikvangers in menige tuin. Hoog op hun ranke stam, zie je de bloemen al van ver. Ze geven op die manier een extra dimensie aan een tuin, een extra etage met bloemenpracht. Maar hoe houd je ze zo mooi?
Wat zijn stamrozen?
Stamrozen zijn niets anders dan struik- of klimrozen die geënt zijn op een stam. De stam groeit niet meer in de lengte, maar wordt in de loop van de jaren wel dikker. De roos zelf groeit net zoals hij zou groeien als hij in de grond stond. Een klimroos maakt lange takken die als een parasol naar beneden hangen. Een struikroos groeit minder hard en groeit met zijn takken omhoog. Na een jaar kan het een grote kruin geworden zijn. Tijd om goede handschoenen aan te trekken (er zijn speciale rozenhandschoenen te koop), een goede snoeischaar te pakken en aan de slag te gaan!
Herfst- of wintersnoei
In de late herfst, of in de vroege winter, maar niet tijdens vorst, kan de stamroos beperkt gesnoeid worden. Rozenbottels worden dan ook weggesnoeid, zodat de plant geen kracht verliest aan het vormen van zaad. Deze snoei is niet noodzakelijk: als je het leuker vindt om in de winter ook nog een kruin te zien en geniet van de rozenbottels, dan kan je deze snoei met een gerust hart overslaan. Mocht je willen snoeien, gebruik deze snoei dan om de plant 'overzichtelijker' te maken. Laat er nog redelijke takken aanzitten, zodat de vorst de takken niet tot aan de stam kan beschadigen.
Lentesnoei
In het vroege voorjaar is het tijd voor de echte snoei. Begin met al het dode, bruine hout weg te knippen. En kijk daarna goed naar de stamroos. Er zijn verschillende soorten: als er een klimroos gebruikt is, heeft de roos afgelopen jaar lange scheuten gemaakt en is er een soort parasol ontstaan. Als er een struikroos is gebruikt, is het meer een bosje geworden. Probeer met deze snoei wat lucht in de roos te brengen. Snoei lange takken tot op twee tot drie ogen terug (dat zijn de plekken waar nieuwe uitlopers uitkomen) en kijk aan welke kant het oog zit. Gaat de tak die hieruit groeit de plant in of juist uit, naar boven of naar beneden? Door hier naar te kijken, kan je de plant vorm geven. Knip net zoveel of zo weinig takken af als je zelf wilt. Maar bedenk dat een roos het liefst uitloopt op jong groen. Het is voor de plant niet schadelijk om minder te snoeien, maar je krijgt dan geen bloemen en weinig bladeren meer in het hart van de kruin, maar aan de randen. Het loont, voor een gezond ogende stamroos, dus zeker om om het jaar (of zelfs ieder jaar) heel flink te snoeien.
Zomersnoei
Soms gaat de stam vanuit de grond nieuwe scheuten maken. We noemen die dieven; ze stelen energie van de plant en geven er geen bloemen voor terug. Knip deze uitlopers zodra je ze ziet, zo dicht mogelijk bij de stam weg.
Als de roos zelf uitgebloeid raakt, knip dan de oude bloemen weg. Maar let op dat je daarmee niet de volgende knoppen wegknipt! Snoei terug tot op het eerst vijfblad (een blad dat bestaat uit vijf blaadjes). Als je verder terugknipt, knip je de nieuwe knop weg. Zonde!