Verschillen tussen houtkachels en hougestookte cv ketels oftewel pelletketels uitgelicht. Voordelen van het gebruik van een dergelijke kachel op een rijtje.

Wat is het verschil tussen een houtkachel en een houtgestookte cv ketel?

In de volksmond worden er in het algemeen twee benamingen gebruikt voor de moderne houtkachels die aan te sluiten zijn op het centrale verwarmings systeem. Het verschil is dat een houtkachel veelal word gebruikt door particulieren in hun woningen en een houtgestookte cv (oftewel pelletketel) veelal door bedrijven wordt ingezet. Aan de grootte en omvang kun je zien waarvoor zo'n kachel bedoeld is. Er zijn momenteel al enorm veel (overwegend agrarische bedrijven zoals kippen en zeugen houderijen) die met dit verbluffende verwarmings systeem werken. En het aantal neemt alleen maar toe. Ook steeds meer spa en welness centra's en zwembaden hebben de weg naar drastisch lagere kosten hiermee gevonden.

De voordelen

Met de alsmaar oplopende verwarmings kosten gaan steeds meer mensen op zoek naar een goedkoper alternatief. Sinds jaar en dag wordt er al bezuinigd op het gebruik van gaskachels, open haarden en houtkachels maar dit zet niet echt zoden aan de dijk. Deze traditionele manieren stoken besparen slechts een klein beetje wanneer men met goed en droog hout stookt. Het gebruik van een houtkachel of haard wordt voor meerdere doeleinden gebruikt. Niet alleen om te bezuinigen, waar met de traditonele kachels en openhaard nauwelijks sprake van is, maar ook om de sfeer in de ruimte te verhogen. Daarnaast ervaren velen, vooral mannen, het als leuk om een vuurtje te stoken en dit brandend te houden.

Aansluiten op het centrale verwarmings systeem

Tegenwoordig neemt het gebruik van design houtkachels steeds meer toe. Men stapt over omdat men dergelijke kachels makkelijk kan aansluiten op het centrale verwarmings systeem. Hiermee wordt wel veel op de stook kosten bespaard. De gehele woning, indien de ruimte’s zijn voorzien van een radiator of ander verwarmings element, kan zo worden verwarmd. Ze zijn makkelijk in gebruik en deels geautomatiseerd. De zogenoemde houtpelllets zijn makkelijk te stoken en hiermee reinigt de kachel voor een groot gedeelte zichzelf. De houten briketten zijn tussen de zes en acht centimeter en is van samengeperst zaagsel gemaakt. En het is veel milleuvriendelijk stoken op deze manier. Bij de pelletketel is er een reservoir aangesloten op het systeem. Hier schept men de houtpallets in en de ketel doet de rest vanzelf. Het reservoir heeft een trechter vormige afmeting en de grote hiervan bepaalt hoe vaak men dit dient bij te vullen. Met een design houtkachel voor particulier gebruik is er vaak een reservoir ingebouwd bij de kachel zelf.

Grote keus in Nederland

Er zijn op het internet vele houtkachel aanbieders voor zowel de design kachels als de houtgestookte cv ketels, verspreid door heel Nederland. Vele verschillen merken zijn er op de markt. De kachels worden vanuit vele landen geimporteerd en er zitten grote verschillen in prijzen bij de diverse aanbieders. Men dient zich goed te laten voorlichten over de capaciteit van de cv houtkachels. De grote is onder andere afhankelijk van de te verwarmen oppervlakte en het aantal verschillende vertrekken.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in