In de moderne tijd is iedereen bezig met het milieu. Wanneer je er zelf niet actief bezig bent, krijg je toch van alle kanten te horen dat we beter om moet gaan met het milieu. In de supermarkten liggen milieubewuste producten en we zijn al tijden bezig om zuiniger met energie om te gaan.

Gassen die schadelijk zijn voor het milieu worden zoveel mogelijk ontweken en met het scheiden van zoveel mogelijk afval proberen we ook het milieu een beetje te sparen. Een alternatieve energiebron die we kunnen aanspreken is aardwarmte. Met aardwarmte kunnen we ons huis gaan verwarmen en dat is beter voor het milieu.

Wat is aardwarmte

Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is de energie die ontstaat door het temperatuursverschil van het aardoppervlakte met dieper in de aarde gelegen warmtereservoirs. Hoe dieper je in de aarde komt, des te warmer het is. Op het oppervlakte van de aarde is het altijd kouder. Wanneer het net zo warm zou zijn als binnen in de aarde, zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. De warmte van in de aarde stroomt naar het oppervlakte. Daar wordt de warmte omgezet in energie en dit noemen we aardwarmte. Aardwarmte zelf is al te gebruiken om te verwarmen, maar je kunt aardwarmte ook gebruiken voor het opwekken van stroom.

Aardwarmte gebruiken

Het gebruik van aardwarmte is al honderden jaren oud. Aardwarmte kan heel diep uit de aarde komen, maar het kan ook oppervlakkig uit de aarde komen. Wanneer de aardwarmte diep uit de aarde komt, kan het vrijwel direct gebruikt worden als warmte. Wanneer het dan nog iets te koud is, kan het met waterpompen verder verwarmd worden. Dit wordt gedaan bij de oppervlakkige aardwarmte. Je kunt aardwarmte ook gebruiken op energie op te wekken. Dit kan echter alleen bij temperaturen van minstens 100 graden Celsius. Omdat deze temperaturen eigenlijk niet zoveel te vinden zijn, gebruiken we meestal de aardwarmte gewoom om het huis of het bedrijf te verwarmen.

De voordelen

Het allergrootste voordeel van aardwarmte is dat het goed is voor het milieu. Dat komt omdat je je CO2 gebruik gigantisch naar beneden brengt als je geen aardgas meer in je CV ketel verbrandt. Daarnaast is het veilig. Omdat je geen gas gebruikt, hoef je ook niet te vrezen voor een gaslek. Bovendien kan de aardwarmte ook zorgen voor warm water. Het gebruik van aardwarmte bespaart ook energie. De warmte komt immers uit de aarde zelf en het enige wat er gebeurt, is dat de warmte naar je huis gebracht moet worden. De hoeveelheid aardwarmte kun je regelen, net zoals je dat kan bij een CV ketel met een thermostaat. Tip. U kan een cv ketel huren, in plaats van kopen. Dan kan u in eenvoudige maandelijkse termijn uw cv ketel afbetalen.

Geschikt voor iedereen

Op het moment wordt aardwarmte vooral gebruikt door bedrijven en maar weinig door particulieren. Dat komt omdat niet iedere centrale die aardwarmte kan ontvangen, ergens in de buurt afnemers van aardwarmte heeft zitten. Wanneer meer mensen de voordelen van aardwarmte gaan inzien, kan er ook meer gebruik gemaakt worden van de aardwarmte. Wanneer je ervoor kiest om aardwarmte te gebruiken, wordt er een soort kast in je huis geinstalleerd. Zoiets als je CV ketel of je boiler. In deze kast zit ook een waterpomp. Houd daar rekening mee bij het centrale verwarming aanleggen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in