Vraagt u zich wel eens af, wat voor cadeau u aan uw vriend, familielid of collega kunt schenken? Wat dacht u van een koolmonoxidemelder of een rookmelder? De melders zijn een cadeau bij uitstek, want u kunt er levens mee redden! Naast het feit dat koolmonoxide een vergiftiging kan veroorzaken is koolmonoxide ook oorzaak nummer één bij brand. Honderden slachtoffers belanden per jaar in het ziekenhuis door koolmonoxidevergiftiging. Ongeveer 10% overleven de koolmonoxidevergiftiging niet. Diegenen die het overleven houden er soms neurologische problemen aan over.

In november 2010 zijn ik en mijn huisgenoot bedwelmd geraakt door koolmonoxide. Mijn geluk was dat mijn slaapkamerdeur dicht was en ik een raampje in mijn slaapkamer op een klein kiertje had staan. In de ochtend werd ik na het douchen onwel, ik zakte door mijn knieën en het leek alsof de griep me goed te pakken had. Ik verzamelde al mijn kracht en kroop naar mijn bed. Toen ik in de middag wakker werd, voelde ik me wat beter, echter ik had het gevoel dat ik flink slaapdronken was. Mijn huisgenoot was tot mijn verbazing in zijn kamer, terwijl hij op zijn werk hoorde te zijn. Ik liep naar hem toe en vroeg waarom hij niet naar zijn werk was gegaan. Hij keek me glazig aan en herkende mij niet. Op een gegeven moment begon hij Engels tegen mij te praten, waarschijnlijk omdat de voertaal op zijn werk Engels is. Het kwam er allemaal moeilijk uit. Ik kon me niet voorstellen dat hij in een trip van een drug was blijven hangen, omdat hij daar niet het type voor is. Tot mijn grote verbazing had hij zijn urine ook de vrije loop laten gaan. Ik maakte me zorgen en belde een ambulance voor hem. Mijn huisgenoot had met zijn slaapkamerdeur open geslapen en met zijn raam dicht, vandaar dat hij er erger aan toe was dan ik.

Wat doet koolmonoxide?

Koolmonoxide is een gas dat geurloos is en ontstaat door onvolledige verbranding. Het gas wordt in een mum van tijd opgenomen in het bloed, de zuurstof wordt hierdoor verdrongen. Dit kan tot zuurstofgebrek leiden in bijvoorbeeld de longen, het hart en de hersenen. Lichamelijke functies kunnen bij een geringe blootstelling aan koolmonoxide al uitvallen.

Mijn huisgenoot was met de ambulance naar het VU medisch centrum gebracht. Ik was thuisgebleven, niet wetende dat er sprake was van een koolmonoxidevergiftiging. Mijn geluk was dat de defecte combiketel vanzelf uit was gegaan en dat ik in de late middag wat raampjes had opengezet ter ventilatie. Mijn geluk was ook dat er geen explosie is geweest na het aansteken en roken van sigaretten.

Na een paar dagen in het ziekenhuis kwamen de artsen middels MRI-scans van de hersenen er achter dat mijn huisgenoot een koolmonoxidevergiftiging had. De artsen belden mij op maar kregen mij niet te pakken. Vervolgens belden ze mijn broer met het verzoek om contact met mij op te nemen, maar hij kon mij de eerste paar keren niet te pakken krijgen. Paniek Alom! Na een paar pogingen kreeg mijn broer mij aan de lijn en hij zei dat ik met spoed naar het ziekenhuis moest gaan voor onderzoek.

Het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging

Het is noodzakelijk om kachels, geisers, cv- of combiketels jaarlijks te laten inspecteren. Ook de afvoerkanalen moeten gecontroleerd worden op verstopping. Tevens is het ventileren in huis heel belangrijk!

Mijn combiketel is slechts twee jaar oud, zelfs bij een nieuwe ketel is het  noodzakelijk om het jaarlijks te laten inspecteren. Een koolmonoxidemelder had ik niet, omdat ik dacht dat het niet nodig zou zijn bij een nieuwe ketel. De oude ketel (was duur in verbruik) die er hing had het namelijk ruim twintig jaar gedaan, zonder enige problemen.

Lichamelijk onderzoek na een koolmonoxidevergiftiging

Eenmaal in het VU medisch centrum moest ik de hele dag een zuurstofmasker op. De ziekenhuismedewerkers hadden een bloedonderzoek bij me gedaan en een CT-scan gemaakt van mijn longen. Een MRI-scan van de hersenen hadden ze bij mij niet uitgevoerd, omdat uit de MRI-scans van mijn huisgenoot al naar voren was gekomen dat het een koolmonoxidevergiftiging betrof. Uit de bloedtest bleek dat ik een verhoogde concentratie aan koolmonoxide in het bloed had, verder viel het allemaal mee. Onderweg naar huis belde ik de brandweer  om mijn huis door te meten. Na de metingen en het vrijgeven kon ik mijn huis betreden.

Mijn huisgenoot werd na vijf dagen ontslagen uit het ziekenhuis. Hij was behoorlijk vergeetachtig, traag en continue misselijk. Pas na twee maanden begon hij gelukkig weer een beetje zichzelf te worden. Ondanks dat we nu een paar maanden verder zijn, zijn de klachten nog niet helemaal over.

Het aanschaffen van een koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder moet voldoen aan de Europese normen ‘NEN 2555’ en het keurmerk CE dragen.

Onderschat het belang van een koolmonoxide- en rookmelder niet. Schaf er één aan voor uzelf en schenk het aan anderen als cadeau. Een leven is meer waard dan enkele tientjes!

Meer informatie kunt u vinden in het artikel ‘Koolmonoxide is een sluipmoordenaar, tref maatregelen!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in