Moussaka is een typisch Grieks gerecht. Deze ovenschotel bestaat voornamelijk uit aubergines en gehakt. Met dit gerecht kun je alvast een voorproefje nemen op je vakantie naar Griekenland.
Moussaka (voor 6 personen)
Bereidingstijd: 20 minuten en 1 uur intrekken
Tijd: 1 uur en 45 minuten
Ingrediënten
- 3 middelgrote aubergines
- 1 eetlepel zout
- 1,25 dl olijfolie
Gehaktsaus
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram rundergehakt
- 1 grote ui (gesnipperd)
- 2 eetlepels droge witte wijn
- 1 blik tomatenpuree (+/- 400 gram)
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 2 theelepels fijngehakte verse munt
- ½ theelepel gemalen kaneel
- ¼ theelepel versgemalen witte peper
Kaassaus
- 90 gram boter
- 50 gram bloem
- 5 dl melk
- 2 eieren (licht geklopt)
- 150 gram geraspte romano
Bereidingswijze
Snijdt de aubergines in dikke plakken van zo'n 1 centimeter. Bestrooi beide kanten met zout, wikkel ze in keukenpapier en laat dit 1 uur staan. Verwijder het keukenpapier na dit uur en spoel de plakken aubergines af met koud water. Laat ze vervolgens goed uitlekken.
Gehaktsaus: Verhit olie in een wok of hapjespan. Roerbak de uien en het gehakt tot het vlees goudbruin is en alle vloeistof verdampt is. Voeg vervolgens de wijn, tomatenpuree, kruiden, kaneel en peper toe en laat dit 20 minuten sudderen met de deksel op de pan. Roer dit mengsel af en toe om. Na deze 20 minuten de deksel verwijderen en nog 10 minuten laten sudderen.
Kaassaus: Verhit boter in een steelpannetje, zet het vuur laag, voeg de bloem toe en roer 2 minuten. Voeg vervolgens de melk langzaam toe. Blijf circa 5 minuten roeren tot het mengsel gaat koken en dik wordt. Laat dit nog 1 minuut koken en neem het pannetje van het vuur. Voeg nu de eieren en kaas toe en roer dit goed glad.
Verwarm de oven nu voor op 180 graden (boven- en onderwarmte). Verhit olie in een pan en bak de plakken aubergine goudbruin en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Pak een grote ovenschaal en leg hier een derde van de gebakken plakken aubergine in. Verdeel vervolgens de helft van de gehaktsaus hier overheen. Vervolgens weer een laag met aubergine en daarna weer een laag gehaktsaus. Herhaal dit nog een keer en giet als laatste de kaassaus eroverheen.
Zet de overschaal in het midden van de oven en verwarm deze 45 minuten. Laat de schaal 5 minuten rusten voordat deze wordt opgediend.
Eet smakelijk!