Ziet u ook ieder maand weer met een frons de afschrijving van de energie op uw afrekening? De energieprijzen stijgen nog steeds ieder jaar. Misschien heeft u uw energieprijs wel vast staan voor een aantal jaren, maar wat gebeurt er als dat afgelopen is? Heeft u al eens aan zonne-energie gedacht? Met een aantal zonnepanelen op uw dak kunt u al een behoorlijke hoeveelheid energie opbouwen. 

Kosten

Een zonnepaneel van een vierkante meter kost ongeveer € 700,-, dit is inclusief bekabeling en bijkomende materialen. De montage hiervan zal ongeveer € 200,- kosten. Tenzij u dit natuurlijk zelf kan doen, hoe dat moet kunt u hier vinden. Dit is echter niet aan te raden. Het moet op de juiste en veilige manier gebeuren, er moet een omvormer geplaatst worden en misschien een extra groep in je stoppenkast. 

Bereken hoeveel panelen je nodig hebt""

Op www.milieucentraal.nl kan je berekenen hoeveel panelen je nodig hebt om de benodigde hoeveelheid energie op te wekken. Gemiddeld verbruikt een gezin rond de 3500 kWh (kilowattuur) aan stroom. Op een zonnepaneel staat vermeld hoeveel productiecapaciteit ze hebben, dit wordt in Wattpiek (Wp) weergegeven. Een set van vier zonnepanelen levert jaarlijks 320 kWh op. Dat is ongeveer € 75,-.

Verdienen aan zonnepanelen

Heb je genoeg ruimte om de zonnepanelen te plaatsen dan kun je zelfs overwegen om een overcapaciteit aan zonnepanelen te plaatsen. De opgewekte energie die u zelf niet verbruikt kan dan rechtstreeks teruggeleverd worden aan de energieleverancier.

Hoe werkt dat?

In je energiekast hangt een meter die bijhoudt hoeveel stroom je aan het energienet levert. De leverancier verrekent dit met je stroomverbruik. Lever je meer stroom aan dan dat je verbruikt dan krijg je een terugleververgoeding. Hoeveel dit is verschilt per leverancier. Bij de meeste energiebedrijven is de terugleververgoeding het leveringstarief minus de energiebelasting en btw. De NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) houdt toezicht op de terugleververgoeding. Dit betekent dat zij beoordeelt of een terugleververgoeding redelijk is. Let op: bij de meeste leveranciers krijgt u pas een vergoeding als u 3000 kWh of meer teruglevert.

Subsidie

Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE)

Helaas is in 2011 de landelijke SDE subsidie voor zonne-energie afgeschaft. Sommige lokale overheden geven wel subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Bekijk of u in aanmerking komt voor een lokale subsidie of vraag ernaar bij uw provincie en gemeente. Op deze website van energiesubsidiewijzer.nl kunt u ook bekijken of u hier een 'groene lening' voor kunt krijgen en wat hiervan de voorwaarden zijn.

Terugverdienen van uw investering

Investeringen en hun terugverdientijd bij bestaande woningen

  • Isoleren van een hellend dak: 6 maanden.
  • Vervangen enkel glas door hoogrendementsglas: 2 tot 3 jaar.
  • Vervangen oude ketel door condensatieketel (aardgas): 3 jaar.
  • Vervangen oude ketel door condensatieketel (stookolie): 6 jaar.
  • Zonnepanelen voor huis ouder dan 5 jaar: 9 jaar.
  • Zonnepanelen voor huis jonger dan 5 jaar: 12 jaar.
  • Zonneboiler voor huis ouder dan 5 jaar: 15 jaar.
  • Zonneboiler voor huis jonger dan 5 jaar: 18 jaar.

Voor meer informatie over zonnepanelen klikt u hier.

http://www.consuwijzer.nl
www.hetkanwel.nl
www.energiesubsidiewijzer.nl
Terugverdienen – bron Confederatie Bouw


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in