Het is ontzettend belangrijk om je tuin te kunnen onderhouden omdat dat voor zowel jezelf als de buren dan een fraai gezicht zal zijn. Ook geef je daarmee je passie en liefde weer voor tuinieren en dat je het heerlijk vind om lekker in de buitenlucht bezig te zijn en je doet er ook nieuwe kennis over planten, bloemen en bomen mee op.

Het gazon in maart

Het onderhouden van een tuin is een vak apart en om te beginnen moet je een tuinkalender maken en de maand maart kenmerkt zich doordat je als mens een prettig gevoel krijgt in je buik want de zon schijnt. Ook bloeien de bloemen en krijg je zeker wel zin om de tuin in te gaan en met een mooi woord noemen me dat lentekriebels zodat de tuin na een donkere winter weer helemaal tot leven zal komen. Dan is het dus wel verstandig om de tuin weer geschikt te maken voor nieuwe bloei en om te kunnen genieten van een gezonde en frisgroene grasmat moet je uiteraard de handen uit de mouwen steken en dat kan het beste door met je hark de viltlaag van het gazon af te halen. En door deze laag die zich de afgelopen jaren heeft gevormd te verwijderen krijgt het gras de ruimte om verder te kunnen groeien maar het is ook weer tijd om te verticuteren en voor een mooi gazon kan je het gras beluchten door er met een grasprikker in te prikken. Dan moet je vervolgens een mengsel van compost en zaad uitspreiden over het gazon en in deze maand is het ook leuk om het gazon te bemesten en ook zaaien kan vanaf nu tot in de herfst want het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer. Tevens kunnen voorbereidingen van het nieuwe gazon afgerond worden en dat komt omdat de omgespitte grond nu als is gezakt zodat het geëgaliseerd en fijn kruimelig geharkt kan worden.

Beplanting in maart

De maand maart is namelijk de meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met de blote wortel te verplanten want als het blad eenmaal is uitgelopen zullen planten veel moeilijker uitslaan en is de kans dat een verplanting zal lukken een heel stuk kleiner. Daarnaast is het verstandig om de plantenbedden te beschermen met netten en andere afschrikmiddelen want volgens zijn dol op een groente of plantblaadje en zullen het dan ook massaal opeten maar ook kiemende zaden zijn altijd wel welkom. Maar het is wel zo dat uitgebloeide narcissen het best zo snel mogelijk verwijderd moeten worden en dat kan met een snoeisnaar of met de hand want het nadeel is dat als de uitgebloeide bloemen blijven staan dat ze dan zaadloze vormen. En dat vergt ontzettend veel energie van andere planten want het beste wat je met exotische kuipplanten kan doen is om in de ruimte en kassen waarin ze zich bevinden de ramen massaal open te gooien zodat de planten dan wennen aan de temperatuur en zo kunnen ze beter worden afgeharkt.

Vijveronderhoud in maart

De vissen mogen al wel een beetje voedsel toegediend krijgen maar alleen als het water een temperatuur van meer dan 10 graden Celsius heeft bereikt. Maar je moet zorgen dat ze niet teveel krijgen want als ze het voedsel laten liggen dan kan dat de lagengroei flink bevorderen en naarmate de temperatuur stijgt zullen de vissen ook minder actief worden en daarom is het verstandig om ze spaarzaam te voeren. Het is zo dat na de koude wintermaanden de conditie heel sterk is achteruit gegaan dus de vissen moeten zorgvuldig worden gecontroleerd op eventuele ziekteverschijnselen en in deze periode moet er ook worden gezorgd voor voldoende zuurstof. Zodat de vissterfte in maart en april dan later kan worden voorkomen en de kans is dan groot dat de nieuwe waterplanten en algen die al beginnen uit te lopen moeten de afgestorven plantendelen van het vorige jaar worden verwijderd. Maar ook al het bodemvuil dat in de vijver is gewaaid moet worden weggehaald en dat om te voorkomen dat de bodem zal worden verzuurd.

Snoeien in maart

Het is nu belangrijk om de klimrozen wat terug te snoeien en dat vooral door de zijtakken flink terug te snoeien en dat ongeveer tot boven het vijfde oog. En de hoofdtakken mag je zeker niet versnoeien want dat mag alleen bij het verjongen van de oude klimrozen en dat kan door helemaal onderaan 1 van de belangrijkste hoofdtakken weg te knippen. Daarbij is het belangrijk dat de knotwilgen maar tot half maart weggesnoeid kunnen worden en dorre delen van de vaste beplanting kunnen afgeknipt worden met de heggenschaar. Het is verstandig om deze deeltjes te knippen in kleine stukjes zodat het dan ook wel kan blijven liggen want dan zal het als organisch materiaal gaan verteren op de grond. Tevens kan je de klimop terugsnoeien omdat het takken bevat die behoorlijk loshangen en stengels die zich hebben gehecht op ramen of dakgoten moeten ook snel worden verwijderd. Dat zorgt ervoor dat de overwinterde kuipplanten al heel snel beginnen te groeien en om het gezond te laten worden moet het vrij diep worden in gesnoeid want in de praktijk levert dat mooie en vertakte planten op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in