Kent u de werking van de warmtewisselaar in uw cv installatie? De warmtewisselaar bij een CV ketel zorgt ervoor dat de warmte van een energiebron kan worden overgedragen naar een tweede medium, in dit geval water.

Dit betekent dan ook dat de warmtewisselaar voor een CV ketel een belangrijk onderdeel vormt. De warmtewisselaar maakt namelijk dat uw woning wordt verwarmt met water. Meestal wordt bij een CV ketel de volgende energiebron gebruikt om warmte om te zetten:

  • gas: Nederland is een zelf producerend gas land en daardoor is het toepassen van een gas CV ketel;
  • elektriciteit;
  • rookgas afvoer: voor terugwinning van energie.

Constateert u dat de CV ketel wel aanslaat echter er wordt geen warmte geproduceerd dan is vermoedelijk de warmtewisselaar van de CV ketel kapot. Laat dan de CV ketel onderhouds specialist bij u langs komen voor een reparatie.

Warmtewisselaar gas naar water

De meest populaire warmtewisselaar is wel voor de omzetting van gas energie naar water. Met de verbranding van gas wordt de warmtewisselaar verwarmd waardoor leidingwater wordt gevoerd. Daarna wordt het leidingwater:

  • ofwel voor de verwarming van de woning gebruikt (gesloten systeem);
  • ofwel voor het dagelijks warm water verbruik zoals de afwas en douchen.

Uiteraard dient de omzetting van gas naar water energie uiteraard vlekkeloos te verlopen. Zodra u de thermostaat hoger zet dient de warmtewisselaar direct zijn werk te doen. U kunt zelf controleren of de warmtewisselaar van de CV ketel aanstaat aangezien er altijd een klein waak vlammetje aan staat.

Warmtewisselaar elektriciteit naar water

Bij een elektrische warmtewisselaar worden met elektrische spanning spoelen verwarmd waarmee het water op temperatuur kan worden gebracht. Het water wordt door het element geleid en daardoor wordt het water opgewarmd. Het is echter zo dat de warmtewisselaar elektriciteit naar water relatief veel energie kost en daarom is het ook dat de warmtewisselaar gas naar water praktischer en populairder is. Bent u niet op het elektriciteits- en gasnet aangesloten dan kunt u met zonne energie warmtewisselaar ook uw water optimaal verwarmen.

Warmtewisselaar rookgas afvoer

Een nieuwe ontwikkeling is dat de rookgas afvoer van de eigen CV ketel ook als energiebron kan worden gebruikt om in een deel van de energie behoefte te voorzien. De warmtewisselaar gebruikt de rookgas afvoer om eveneens water te verwarmen voordat de rookgas het pand verlaat. De rookgas wordt dus feitelijk afgekoeld en wordt de warmte opgeslagen in het water. Daarmee worden:

  • * de wachttijd voor warm water verminderd;
  • * de energie kosten voor verwarming van leidingwater en dus ook het water voor de verwarming van uw woning worden verminderd.

Wist u dat ook u met deze manier van warm leidingwater productie tot maar liefst 33% van de energiekosten voor water verwarming kan worden bespaard? Dat is toch een flinke besparing.

Controle warmtewisselaar

Uiteraard dient de warmtewisselaar optimaal te werken zodat optimaal rendement wordt gehaald uit de gas energiekosten. Laat uw CV ketel dan ook regelmatig controleren voor een goede werking. Dient de warmtewisselaar echter vervangen te worden dan kan dit in de papieren lopen. Spring dan ook voorzichtig met uw CV om. Omdat de CV ketel ook warmte uitstoot naar buiten toe, is dat warmte verlies uiteraard zonde van het geld. Sluit daarom een extra warmtewisselaar voor de rookgas afvoer aan om zo fors te besparen op uw energiekosten. Handig om te weten is dat de waterleiding verleggen niet nodig is!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in