Ga jij jouw woning verbouwen? Of heb je net een (nieuw) huis gekocht? Dan is de kans groot dat je nieuwe verlichting moet plaatsen. Veel mensen denken hier behoorlijk makkelijk over. Uit ervaring weten wij dat het lang niet zo makkelijk is om verlichting voor in huis uit te zoeken. Dit komt voornamelijk doordat veel mensen niet weten dat er allerlei soorten verlichting zijn. Lampen hebben namelijk verschillende functies. Het is belangrijk dat jij de functie die een lamp moet hebben weet alvorens je begint met zoeken naar verlichting. Heb jij geen idee welke soorten lampen er allemaal zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij zetten hier namelijk de verschillende verlichtingssoorten op een rijtje. Dit maakt het voor jou een stuk makkelijker verlichting voor in huis te kiezen.

Basisverlichting

Bij verlichting dien je altijd te beginnen met de basis. Vandaar dat we in deze tekst starten met de basisverlichting. Dit is eigenlijk de standaard verlichting die we in een woning gebruiken. Met behulp van deze algemene verlichting zorg jij ervoor dat het licht genoeg is in een ruimte, bijvoorbeeld wanneer het buiten donker is. Jij kunt zo goed zien wat zich allemaal afspeelt in de betreffende ruimte. Om het licht zo goed mogelijk over een ruimte te verdelen, wordt algemene verlichting doorgaans goed verspreid over een vertrek. Plafondlampen rekenen we bijvoorbeeld tot de basisverlichting.

Functionele verlichting

Naast de basisverlichting kennen we ook functionele verlichting. Dit is in feite gewoon verlichting die jij gebruikt om bepaalde bezigheden makkelijker uit te kunnen voeren. Zo heb jij boven jouw keukenblok ongetwijfeld een extra lamp hangen. Dit kunnen bijvoorbeeld spotjes zijn. Vaak kun jij de verlichtingsintensiteit bij spotjes zelf regelen met een dimmer. Door deze verlichting wordt het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om etenswaren te snijden. Bovendien verklein jij met veel licht de kans op verwondingen. Een leeslamp bij de zithoek in jouw woonkamer zien we ook als functionele verlichting. Jij zet deze lamp namelijk aan om boeken, tijdschriften of reclamefolders beter te kunnen lezen.

Sfeerverlichting

Met behulp van basisverlichting en functionele verlichting heeft jouw woning niet bepaald een sfeervolle uitstraling. Het merendeel van deze verlichting kun je namelijk niet dimmen. Daarom mag sfeerverlichting ook niet ontbreken in jouw woning. Er zijn verschillende soorten lampen waarmee jij sfeer creëert in huis. Je kunt bijvoorbeeld spotjes gebruiken. Het is dan wel zaak dat deze dimbaar zijn, zodat je zelf de intensiteit van de verlichting kunt regelen. Daarnaast zijn schemerlampen natuurlijk prima sfeerverlichting. Deze lampen hebben een aanzienlijk mindere verlichtingsintensiteit dan algemene en functionele verlichting. Hierdoor krijgt jouw woning meteen een sfeervolle uitstraling. Tot slot kun je ook nog kiezen voor LED-strips. Deze kun je vaak met een afstandsbediening bedienen. Hiermee stel je zelf de intensiteit van de verlichting in. Er zijn tegenwoordig zelfs LED-strips die jij van kleur kunt laten verwisselen. Zo kun je de verlichting makkelijk aanpassen aan jouw gemoedstoestand.

Accentverlichting

We besluiten dit overzicht van verschillende soorten verlichting met de accentverlichting. Dit is verlichting die gebruikt wordt om bepaalde objecten uit te lichten. Heb jij bijvoorbeeld een mooie behangprint op jouw muur? Dan kun je een aantal spotjes plaatsen boven deze muur. Als het donker is, kun jij de spots gebruiken om de muur te verlichten. Je kunt er echter ook voor kiezen om bepaalde objecten in jouw woning uit te lichten met accentverlichting. Daarnaast wordt deze vorm van verlichting vaak gebruikt om onderdelen van een tuin letterlijk in de spotlights te zetten.

Waar koop jij verlichting?

Nu jij weet welke soorten verlichting er allemaal zijn, kun je een weloverwogen keuze maken voor lampen in jouw woning. Weet je inmiddels wat je wilt? Dan wordt het de hoogste tijd om lampen aan te schaffen. Maar ja, waar kun je dat het beste doen? Sommige mensen gaan hiervoor naar de winkel, omdat zij de lampen zo zelf kunnen bekijken. Het is echter ook mogelijk om jouw lampen op het internet te kopen. Grote voordeel hiervan is dat het aanbod vaak vele malen groter is dan in fysieke winkels. Zoek jij bijvoorbeeld spotjes? Dan moet je zeker eens kijken bij Directlampen. Het valt jou vast en zeker op hier veel meer spotjes aangeboden worden dan in de winkel. En dat geldt voor de andere verlichtingssoorten natuurlijk ook. Bovendien bespaar jij vaak ook nog eens op de prijs wanneer jij jouw verlichting via het internet aanschaft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in