Wilt u zelf uw tuin ontwerpen? Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn! Door zelf een tuin te ontwerpen kan deze helemaal naar eigen inzicht en smaak worden gerealiseerd. Bij het ontwerp moet rekening gehouden worden met de vaste elementen en de afmeting van de tuin. Daarnaast is de sfeer, het budget en het materiaalgebruik van belang.

De bestaande situatie

Voor het maken van een ontwerp is de bestaande situatie het uitgangspunt. Alle vaste elementen zoals schuren, het huis of bijv. een mooie boom kunnen de basis vormen in het nieuwe ontwerp. Op het gedeelte dat overblijft kunnen de eigen wensen worden gerealiseerd.

Wensen bij tuinontwerp

Maak een wensenlijst. Hierbij kan worden gedacht aan een of meerdere terrassen, een speelgedeelte, veel of wenig onderhoud, een groentetuin, een zwembad enz. Misschien kunnen niet alle wensen worden verwezenlijkt, maar door ze op te schrijven wordt er niet zo snel wat vergeten.

Tuin afmetingen

Alle onderdelen in de tuin moeten in de juiste verhouding worden aangelegd of uitgekozen zodat er een evenwichtig geheel ontstaat. Een ruime tuin vraagt om een groter terras, gazon of vijver dan een kleine tuin. Te kleine elementen vallen in het niet in een grote tuin en grote elementen in een kleine tuin zijn te veel aanwezig.

De uitstraling                               

Een tuin kan verschillende sferen uitstralen zoals modern, landelijk, romantisch of natuurlijk. Kies een stijl uit die bij het huis, de omgeving en de bewoners past en houd hieraan vast. Zowel in het ontwerp als in de keuze voor het materiaalgebruik en de accessoires. Bekijk tijdschriften, zoek voorbeelden op het internet en kijk rond in andere tuinen om inspiratie op te doen.

Budget voor tuinaanleg

Bepaal van te voren het besteedbare budget. Het is verstandig om rekening te houden met onverwachte kosten. Ruimte in het budget kan problemen voorkomen.

De plaatsbepaling

Bepaal de plaats van de verschillende elementen. Houd hierbij ook rekening met de ligging van de zon ten opzichte van de tuin. Een minder mooi uitzicht kan worden verborgen door het plaatsen van een schuur of overkapping. Bomen kunnen worden geplant tegen inkijk. De zichtlijnen vanuit het huis de tuin in zijn belangrijk. Het zicht vanuit het huis moet eigenlijk in alle seizoenen boeiend blijven. Dit kan door één of meerdere bomen dicht bij huis te planten. Ook beplanting met opvallende bloemen, kleuren en vormen trekken de aandacht naar buiten. Aan het einde van een zichtlijn kan ruimte worden gemaakt voor een ornament of een andere blikvanger. Hier wordt de aandacht naar toe getrokken en het geeft diepte aan een tuin. Diepte ontstaat ook door de combinatie van hoge en lage beplanting en bomen. Een grotere tuin kan worden opgedeeld in verschillende ruimten met elk hun eigen sfeer, thema of kleur. De tuin is daardoor niet in één keer te overzien en dat maakt het geheel spannender.

Materiaalkeuze tuininrichting

Er is veel verschil in de kwaliteit  van materialen. Afhankelijk van het besteedbare budget kan gekozen worden voor goedkope materialen die vaak minder lang mee gaan of duurzame materialen. Kies voor een huis met een kleine tuin voor maximaal 2 a 3 verschillende materialen. De tuin krijgt een rustige uitstraling. Veel verschillende materialen zorgen voor een rommelig geheel. Een kleine tuin krijgt ook een rustige uitstraling door de plaatsing van enkele grotere elementen, grotere tegels en beperking van het kleurgebruik. Een kleine tuin lijkt hierdoor ook groter.

Het kleurgebruik

Kleur is belangrijk in de tuin omdat het van invloed is op de zintuigen en de stemming. Kleuren kunnen de aandacht naar een bepaald object trekken.

De uitstraling van kleuren:

Wit – zuiver en harmonieus

zwart/grijs – Er is geen kleur en het maakt snel somber

bruin/beige – warm, naturel

geel – zonnig, vrolijk, warm

oranje/rood – warm, energiek, passie

blauw – koel, sereen

paars – lijkt op rood en blauw

groen – neutraal, kalm, fris, vruchtbaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in