De beleggingshypotheek is in het afgelopen decenium niet alleen in populariteit toegenomen, maar ook een van de meest besproken vormen geworden. De financiele crisis ingezet in 1998 heeft veel beleggingsgelden doen verdampen en daarmee deze hypotheekvorm zwaar onder druk gezet. Hoe werkt dat nou eigenlijk zo'n beleggingshypotheek?
Beleggingshypotheek
Het aanbod van hypotheken lijkt met het jaar toe te nemen. Hypotheekverstrekkers en banken doen er alles aan om aan te sluiten op de behoefte van hun cliënten. Dat is mooi, want zo weet je zeker dat er een hypotheek is die goed aansluit bij je wens. Hoewel de hypotheken vaak andere namen hebben, is het idee achter iedere hypotheek grotendeels gelijk. In principe leen je geld van de bank – vaak een flinke som – voor de aankoop van een woning. In de loop van de jaren die volgen los je het bedrag af en betaal je rente. In de rente zit voor de banken en hypotheekverstrekkers de winst. De beleggingshypotheek is een hypotheekvariant waarbij je geen geld spaart, maar juist belegt, om na de looptijd de volledige hypotheek af te kunnen lossen.
Beleggingsfonds
De beleggingshypotheek wordt gekoppeld aan een beleggingsrekening. Je maandelijkse lasten bestaan in dat geval aan rente en inleg in een beleggingsfonds. Vaak is dat een beleggingsfonds bij de bank of verstrekker van de hypotheek. Het is de bedoeling dat de inleg in het beleggingsfonds voldoende rendement oplevert om, aan het eind van de looptijd van de hypotheek, deze geheel of gedeeltelijk te kunnen aflossen
Beleggingsprofiel
Voorafgaand aan deze hypotheek wordt een beleggingsprofiel gemaakt. Tijdens een gesprek met de bank of hypotheekverstrekker worden een aantal vragen gesteld. Aan de hand hiervan ontvang je een advies dat is afgestemd op jouw manier van leven. Wanneer je een beleggingsfonds kiest dat binnen het profiel past, heb je grote kans dat je aan het eind van de looptijd voldoende geld hebt om af te lossen, al is dat niet vanzelfsprekend.
Geen verzekering
Anders dan bij de meeste hypotheken komt er bij een beleggingshypotheek geen verzekering kijken. Het vermogen voor de aflossing wordt immers niet aan de hand van een kapitaalverzekering opgebouwd, zoals wanneer een lijfrenteverzekering zou worden afgesloten. De hypotheeklasten zullen maandelijks bestaan uit de hypotheekrente en het bedrag dat wordt belegd. Er hoeft in principe geen premie betaald te worden voor een verzekering. Het bedrag voor de inleg van een beleggingsfonds kan eenmalig zijn, maar ook periodiek. De hypotheekverstrekker stelt vaak strenge eisen aan de inleg. Zo moet er ook een keuze gemaakt worden uit een aanbod van beleggingsfondsen die door de verstrekker zijn goedgekeurd.
Voordelen
De beleggingshypotheek kan een flexibele hypotheek genoemd wordt. Wat betreft het oversluiten van de hypotheek of een verhuizing, is dit erg voordelig. Vaak worden binnen de beleggingshypotheek ook minder kosten doorberekend dan bij een hypotheek met verzekering. Dat komt omdat er bij een beleggingshypotheek geen sprake is van een kapitaalverzekering.
Nadelen
De beleggingshypotheek beschikt natuurlijk over de nodige risico’s. Aan het begin valt nooit te stellen of een belegging gunstig uit gaat pakken. Omdat er geen verzekering is, weet je dus ook niet zeker of je aan het eind van de looptijd genoeg geld hebt om af te kunnen lossen.
Conclusie
Vooral de lagere maandlasten door het ontbreken van een verzekering en de flexibiliteit van de beleggingshypotheek halen veel mensen over deze vorm uit te kiezen. Echter is het van uiterst belang dat je gewaarschuwd bent voor het financiële risico dat je kunt lopen bij deze hypotheek. Wanneer een belegging fout afloopt, kun je zomaar veel geld verliezen. Geld dat bestemd was voor de bekostiging van je huis.
Een goede raad kan daarom uitkomst bieden, zeker als je nog niet zeker weet of je deze hypotheekvorm af wilt sluiten. Ga bijvoorbeeld eens op gesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan je vertellen welke vormen van hypotheken voor jou het beste geschikt zijn.