De populariteit van CFD’s (Contracts for Difference) wordt steeds groter in Nederland. Steeds meer traders ontdekken de voordelen van CFD’s tegenover andere hefboomproducten.

Met CFD’s kunt u op een efficiënte en simpele manier versneld gebruik maken van koersstijgingen of koersdalingen van indices, aandelen, valutaparen, grondstoffen of andere onderliggende waarden.

Feitelijk handelt u in de waardeverandering van een onderliggend instrument. CFD’s kennen geen vaste expiratie; de belegger bepaalt dus zelf wanneer deze de positie afsluit.

CFD’s werden begin jaren 90 in Engeland ontwikkeld en deze hefboomproducten werden in die jaren vooral gebruikt door hedgefondsen en institutionele beleggers om hun posities te hedgen. Later ontdekten ook de particuliere handelaren CFD’s. Was het product tot voor kort vooral in het buitenland erg populair, tegenwoordig wint het ook in Nederland aan aandacht. Naast de bekende hefboomproducten winnen CFD’s snel terrein in Nederland. En hoewel deze hefboomproducten op het eerste gezicht veel op elkaar lijken, zijn er wel degelijk belangrijke verschillen.

 

CFD’s ten opzichte van andere hefboomproducten

CFDs komen er goed uit in vergelijking met andere hefboomproducten. Een belangrijk voordeel is de simpelheid en transparantie van CFD’s. Waar het bij veel hefboomproducten vaak bijna onmogelijk is om de prijs van de onderliggende waarde te berekenen, is het bij CFD’s  een stuk gemakkelijker. Wanneer u bijvoorbeeld de AEX wilt handelen, dan is de prijs van die index ook de prijs van het contract. Ook omslachtige constructies waarbij de belegger bijvoorbeeld een hefboomproduct long moet kopen, zijn bij CFD’s afwezig: long of short gaan gaat veel eenvoudiger dan bij vergelijkbare hefboomproducten.

Traders klagen vaak over het feit dat de stop-loss bij veel hefboomproducten vooraf bepaald is en dat ze zelf geen macht kunnen uitoefenen over waar deze stop wordt neergezet. Bij CFD’s heeft de belegger hier geen last van. Stops kunnen naar voorkeur worden ingelegd waardoor de macht bij de trader ligt in plaats van bij de broker. Natuurlijk brengt een dergelijke flexibele stop risico’s met zich mee, maar zeker de wat meer ervaren traders met een goed risicomanagement kunnen prima zelf bepalen hoe zij verstandig stops inleggen. Het zijn dan ook vooral de ervaren actieve traders die CFD’s omarmen.

 

Risicomanagement

Risicovol zijn CFD’s dus wel. De hefboom in combinatie met de niet vaste stop-loss brengt voor- en nadelen met zich mee. Het is mogelijk meer te verliezen dan de initiële inleg. De belegger moet goed weten waar hij mee bezig is. CFD’s lijken dan ook vooral geschikt voor de meer ervaren traders. Traders moeten weten waar ze mee bezig zijn en vooral een verstandig risicomanagement hanteren. Wanneer ze dat doen, is het een zeer interessant hefboomproduct met vele mogelijkheden.

Een belangrijk onderdeel van het risicomanagement bij CFD’s is de gegarandeerde stop. Het is deze tool die CFD’s  extra interessant maken.  Door het gebruik van de gegarandeerde stop  kan een punt worden ingebouwd, dat als de koers zich voor de trader de verkeerde kant opbeweegt, dat de positie ook daadwerkelijk op dat punt gegarandeerd uitgestopt wordt. Bij gewone stops kan de koers nog wel eens doorschieten (dit wordt ook wel slippage genoemd). Een gegarandeerde stop is bij andere hefboomproducten afwezig en dat is een groot gemis. 

Sten Lemmens is Marketwatcher bij IG Nederland dat handel in CFD's aanbiedt in Nederland. Deze column bevat geen beleggingsadvies. Verder kunnen eventueel gesuggereerde adviezen niet voor bepaalde beleggers van toepassing zijn. Opvolging van adviezen dient in samenspraak met een deskundige beleggingsadviseur.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in