Het aanbod aan hypotheken blijft  toenemen. Mensen die een eigen woning willen kopen, sluiten een hypotheek af om in de kosten ervan te kunnen voorzien. Hypotheekverstrekkers en banken richten zich steeds meer op specifieke doelgroepen, waardoor het voor meer mensen mogelijk wordt een hypotheek aan te gaan. De opzet van de hypotheken blijft over het algemeen hetzelfde. Het verschil zit hem voornamelijk in kleine details, waardoor een hypotheek net even iets anders uit kan pakken. Online is veel informatie over de hypotheekvormen vinden.

Lineaire hypotheek

Een van de bekendere hypotheekvormen is de lineaire hypotheek. Dit iseen hypotheek met meerdere opties en grote voordelen, die vrij eenvoudig van opzet is.

De hypotheek

De lineaire hypotheek is bedoeld en geschikt voor mensen die een hoog inkomen hebben, maar verwachten dat dit in de loop der jaren minder zal worden. Dat kan het geval zijn wanneer bijvoorbeeld een van de twee partners van plan is te stoppen met werken, of wanneer beiden minder gaan werken. Gedurende de looptijd worden de bruto maandlasten van de hypotheek steeds lager. Je begint dus hoger dan je zult eindigen. Aan het eind van de looptijd zijn de maandlasten een stuk lager dan aan het begin. Dat is te verklaren door de dalende rentelasten. Hoe meer er is afgelost, hoe minder er aan rente betaald hoeft te worden.

Lagere maandlasten

De basis van de lineaire hypotheek is dat er lagere maandlasten zullen komen naarmate de looptijd vordert. Het deel aflossing zorgt ervoor dat de hypotheekschuld afneemt en er dus ook minder rente betaald hoeft te worden. Die rente betaal je alleen over de nog openstaande hypotheekschuld. Feitelijk komt het er dus op neer dat hoe meer van de schuld er is afgelost, hoe lager je maandlasten zullen zijn.

Volledig afgelost

Wat dat betreft is de lineaire hypotheek een veilige hypotheekvorm. Aan het eind van de looptijd is de hypotheek namelijk volledig afgelost. De termijn van de maandelijkse aflossing wordt bepaald door de hypotheekschuld te delen door de looptijd.

Voordelen en nadelen

De lineaire hypotheek heeft als grootste voordeel dat je blijft aflossen. Dat betekent dus dat de schuld minder wordt. Dan wordt ook het bedrag dat je aan rente moet betalen steeds lager. Op die manier gaat de lineaire hypotheek steeds minder van je maandlasten vragen, waardoor je geld over zult houden voor andere dingen. Daarnaast heb je geen dure verzekeringen nodig om voor de aflossing te sparen en is de hypotheek echt alleen een hypotheek. En dus niet gekoppeld aan een verzekering, zoals je tegenwoordig vaker ziet. De eenvoud is ook een groot voordeel. Je betaalt alleen rente en aflossing en daarmee is de hypotheek rond. Het nadeel bij deze hypotheek zit hem alleen in de fiscale aftrek. Omdat je minder rente betaalt, kun je ook minder aftrekken.

Advies

Een passende hypotheek is van groot belang. Je zit er immers nog jaren aan vast. Online en in de brochures van banken en hypotheekverstrekkers zijn de meeste vormen van hypotheken terug te vinden. Daar wordt de mogelijkheid geboden er nog eens kritisch naar te kijken. Voorwaarden willen bij banken onderling nog wel eens verschillen. Je kunt ook een gesprek bij de bank aanvragen. Stel bijvoorbeeld een lijstje samen met wensen en verlangens van een hypotheek en ga na in hoeverre daarin kan worden voorzien. Zo weet je bij het afsluiten zeker dat je een goede hypotheek gekozen hebt. Mocht je nog vragen hebben over de lineaire hypotheek, dan kun je op zoek gaan naar een onafhankelijke adviseur of een bank die de hypotheek in zijn portefeuille heeft zitten.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in