Regelmatig worden onroerende goederen zoals huizen, appartementen of gronden openbaar verkocht. Hoe verloopt een openbare verkoop in België?
Een notaris kan een onroerend goed openbaar verkopen. De openbare verkoop wordt aangekondigd in de krant, op het internet en via affiches en kan door elke geïnteresseerde bijgewoond worden.
Gedwongen of vrijwillige openbare verkoop
Een openbare verkoop kan vrijwillig of gedwongen georganiseerd worden.
Vrijwillige openbare verkoop
Als de eigenaar van het pand zelf kan kiezen of hij zijn woning uit de hand zal verkopen of via een openbare verkoop, spreken we van een vrijwillige openbare verkoop. Het voordeel van een vrijwillige openbare verkoop is dat de verkoper een aantal geïnteresseerde kandidaten kan samenbrengen die tegen elkaar zullen opbieden, en waardoor de verkoper misschien een betere prijs voor zijn woning zal kunnen krijgen.
Gedwongen openbare verkoop
In sommige gevallen wordt een gedwongen openbare verkoop georganiseerd. Dit gebeurt als de rechtbank beslist heeft dat de woning of de grond openbaar verkocht moet worden ten gevolge van een uitvoerend beslag. Een andere benaming voor de gedwongen openbare verkoop is de gerechtelijke openbare verkoop.
De notaris organiseert een openbare verkoop
Een openbare verkoop kan niet georganiseerd worden door een particuliere verkoper. Hij moet de verkoop laten organiseren door een notaris.
Een vrijwillige openbare verkoop zal meestal over twee zitdagen gespreid worden. Op elk van deze zitdagen kunnen geïnteresseerde kandidaat-kopers een hoger bod uitbrengen om zo eigenaar te worden van het pand. Openbare verkopen die over 2 zitdagen gespreid worden, gebeuren meestal "met winst van premie". In dit geval zal de hoogste bieder van de eerste zitdag een premie krijgen, als hij op de tweede zitdag overboden wordt. Het systeem van verkopen met winst van premie dient om het bieden aan te moedigen bij de aanwezige kandidaten.
Als de openbare verkoop opgelegd werd door de rechtbank, wordt meestal maar één zitdag georganiseerd. In dat geval hebben kandidaat-kopers wel nog de mogelijkheid om na de zitdag een hoger bod uit te brengen. Als de notaris vindt dat er op de eerste zitdag onvoldoende geboden werd, kan hij alsnog een tweede zitdag vastleggen. Bij een openbare verkoop die in één zitdag voltrokken wordt, gebeurt de toewijzing van het onroerend goed altijd "onder opschortende voorwaarde van hoger bod". Dit houdt in dat iedereen nog de kans krijgt om een hoger bod uit te brengen, binnen vijftien dagen na de toewijzing op de eerste zitdag.
Toewijzing
De notaris kan het onroerend goed als op de eerste zitdag toewijzen aan diegene die het hoogste bod heeft uitgebracht, mits hij daarvoor toestemming krijgt van de eigenaar. Bij de toewijzing van het pand is de verkoop meteen ook bindend. De hoogste bieder is op dat moment verplicht om het goed te kopen en om de prijs te betalen die hij geboden heeft.
Kosten
Een openbare verkoop brengt ook kosten met zich mee, net zoals een verkoop uit de hand. De kosten worden bepaald aan de hand van de koopsom, volgens een bepaald percentage. Daarnaast is het mogelijk dat er bijkomende kosten gemaakt moeten worden voor bijvoorbeeld opmetingen of het opstellen van de akte. Alle bijkomende kosten worden aan de aanwezige kandidaat-kopers bekendgemaakt voor het pand wordt toegewezen en moeten betaald worden op de dag na de toewijzing. De koopsom van het pand zal in de meeste gevallen binnen 1 maand na de toewijzing betaald moeten worden.