Toegegeven, heel wat mensen kunnen een aardig woordje schrijven. Echter, om lezers werkelijk te boeien en nieuwsgierig te maken, zijn er kwalitatief hoogstaande teksten nodig. Wat maakt een professionele tekstschrijver nou zo goed? 

Oefening baart kunst!

Onderzoek wijst uit dat wanneer men ergens écht goed in wil worden, er ongeveer 10.000 uur oefening voor nodig is. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar feit blijft dat professionele tekstschrijvers al heel wat uurtjes hebben besteed aan het schrijven van goedlopende teksten. Dagelijks worstelen heel wat mensen met taal en tekst, terwijl zij die uren veel beter kunnen besteden aan zaken waar zij juist goed in zijn. Het lijkt duur, maar wanneer men eigen uren gaat tellen, is uitbesteden opeens vele malen voordeliger.

Doelgroepbepaling

Professionele tekstschrijvers verplaatsen zichzelf in de doelgroep. Studenten vragen om een andere ‘tone of voice’ dan oudere mensen. Denk bijvoorbeeld aan woordkeuze, wel of geen humor en directheid of indirectheid.

Koppen en subkoppen

Het zijn de uithangborden van een tekst; koppen en subkoppen. Het is zeer belangrijk om hier goed over na te denken. Bij het schrijven voor tijdschriften of brochures gelden andere prioriteiten dan bijvoorbeeld voor het schrijven van teksten voor internet. In het laatste geval moet er rekening worden gehouden met zoekmachines en het lezen vanaf een beeldscherm.

Opbouw en volgorde van de tekst

Verschillende alinea’s vormen een tekst. Een professionele tekstschrijver weet alles over de juiste opbouw van (internet-)teksten. Zo kan hij inschatten hoeveel alinea’s er nodig zijn, hoe er eventueel verwezen moet worden tussen alinea’s en welke volgorde toepasselijk is.

Een vloeiende tekst

Teksten bevatten over het algemeen erg veel zinnen die niet direct begrepen worden. Men moet opnieuw lezen, alvorens de zin volledig te begrijpen. Goede tekstschrijvers stellen de lezer in staat om in één ruk door te lezen. Er zit vaart in de tekst, het verhaal klopt en het leest lekker weg. 

Vraag een professionele tekstschrijver om hulp

Wanneer men toch zelf aan de slag wil gaan, kan het nooit kwaad om een doorgewinterde tekstschrijver te raadplegen voor advies. Op internet staan genoeg waardevolle tips. Mislukte stukken tekst kunnen altijd nog worden herschreven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in