Een van de moeilijkste dingen in het leven is sparen. Als we geld hebben, willen we dat in eerste instantie uitgeven aan dingen die we graag willen hebben of misschien moeten we het gebruiken voor openstaande rekeningen. In de huidige economische situatie kan het moeilijk zijn om wat geld over te houden om lekker uit te geven, laat staan te sparen. Maar zelfs jij die denkt niet te kunnen sparen, kan het echt! Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven om mee van start te gaan, zodat je alvast gewend raakt aan het sparen.

Ten eerste moet je erbij stilstaan dat sparen vraagt om veel discipline. Ik heb dat zelf ondervonden. Het lijkt wel alsof ik alleen geld heb als mijn belastingteruggave komt of als ik opslag krijg op mijn werk. Ik bedenk me dan wat ik er mee ga doen; het geld sparen of gewoon lekker uit geven. Ik werk tenslotte het hele jaar hard en ik verdien toch iets leuks… Aan de andere kant, ik kan mijn hele leven nog leuke dingen kopen, maar heb het geld eigenlijk nodig om de rest van het jaar door te komen.

Een van de gemakkelijkste manieren om te sparen is je kleingeld op te sparen. Doe het steeds in een potje of trommeltje. Zo spaar je niet alleen op een eenvoudige manier, maar word je ook gestimuleerd om meer contante uitgaven te doen in plaats van je creditcard te gebruiken. Je kleingeld sparen is echt heel gemakkelijk, en je hebt niet zo snel zin om met een hele zak aan muntjes naar een winkel te gaan of naar de bank, toch? Het blijft dus gewoon staan en het wordt alsmaar meer.

Stel je ook ten doel om iedere maand een bepaald bedrag op je spaarrekening te zetten. Al is het maar een paar euro per keer, zorg dat het een gewoonte wordt. Als je 25 euro per maand wegzet, heb je aan het einde van het jaar toch mooi 300 euro, waarmee je bijv. een aandeel of obligatie kunt kopen. Hiermee kun je dan wat rendement maken.

Als je geld spaart, moet je ervoor zorgen dat je een bestemming hebt voor dat geld. Zet je het weg voor calamiteiten of onverwachte uitgaven? Voor een reis? Of dient het misschien als een aanbetaling voor een auto of een huis? Je moet zorgen dat je een doel hebt zodat je blijft sparen en dus ook gemotiveerd blijft om je doel te bereiken. Het eigenlijk net als met een dieet, je hebt een doel nodig, zodat je je niet te buiten gaat. Je moet het geld op een bepaald moment voor iets nodig hebben, zodat je niet het idee hebt dat je doelloos aan het sparen bent.

Sparen heeft het meest te maken met wilskracht en met het ontwikkelen van een gewoonte. Consequent sparen gedurende een langere tijd is de beste manier van doeltreffend sparen. Het bepalen van een doel helpt, en je moet sparen wat je kunt, zelfs als het maar een klein bedrag is. Het kan in eerste instantie moeilijk zijn, maar na een paar maanden zul je zien hoeveel je al hebt gespaard, en daar zul je blij mee zijn!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in