Financiële experts hameren er altijd op dat wij ons bij onze dagelijkse uitgaven zouden moeten houden aan een budget. Het is waar, zonder een budget zouden we financieel niet veel houvast hebben. We mogen dan wel geld verdienen maar niets aan ons verraadt dat dat zich ook vertaalt in financieel vermogen. Als je echt geld wilt besparen – hoe veel of hoe weinig ook – dan komen deze budgettips wellicht van pas:

Stel prioriteiten

Bepaal wat jij belangrijk vindt en geef je geld daaraan uit. Als je salaris binnenkomt, zou je eerste prioriteit moeten liggen bij je huisvesting, je rekeningen en je eten. Deze dingen moeten sowieso betaald worden hoe lang je daar ook mee wacht. Je kunt ze beter eerst betalen zolang je het geld nog hebt.

Bepaal wat je basisbehoeften zijn

Dit is niet het moment om geld uit te geven aan dingen die er niet toe doen. Maak een lijstje voordat je gaat winkelen. Zet er alleen dingen op die je echt nodig hebt. Wijk niet af van je lijstje en laat je niet verleiden tot het kopen van dingen die er niet op staan. Betaal al je rekeningen op tijd. Dan hoef je ook geen incassokosten te betalen. Betaal de hoogste rekeningen eerst. Dan hoef je je tenminste geen zorgen te maken over hoge schulden. Alle kleinere rekeningen kunnen worden betaald als je de grote al hebt gedaan.

Geef niet meer dan 75% van je salaris uit

Spaar de rest. Je hebt het misschien later hard nodig. Koop spullen in de reclame of in de uitverkoop. Ze zijn van dezelfde kwaliteit als de andere producten maar zeker een stuk goedkoper. De meeste winkels beginnen op een bepaalde dag met hun reclameaanbiedingen of de uitverkoop. Wacht tot deze dag voordat je ernaar toegaat.

Gebruik je creditcard een tijdje niet

Het is moeilijk om geld te besparen als je hoge schulden hebt. Met een creditcard geef je gemakkelijk geld uit. Als je weet dat je niet meteen hoeft te betalen, loop je het risico dat je dingen gaat kopen die je niet echt nodig hebt.

Houd al je uitgaven bij

Zo kun je gemakkelijk nagaan waar je je geld aan uitgeeft. Als je dit regelmatig doet, wordt het vanzelf een gewoonte. Het kan in het begin moeilijk zijn om je aan een budget te houden, maar je went er vanzelf aan. Je zou er ook mee door moeten gaan als je salarisverhoging krijgt. Op deze manier weet je exact waar je geld naartoe gaat en kun je zoveel mogelijk geld sparen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in