We kennen het allemaal: de rommelmarkt. Een bekende dag waarop vele rommelmarkten plaatsvinden is natuurlijk Koningsdag; 27 april. Maar wat kun je nou precies verkopen op zo’n rommelmarkt? Wat zijn de beste verkoop-technieken? Beter gezegd; hoe verdien je het meeste geld? Hier zijn vijf handige verkoop tips voor op de rommelmarkt!

1. Oude spullen verkopen

Dit is de meest bekende techniek om geld te verdienen op een rommelmarkt: je oude spullen verkopen. Neem een kleedje mee, en leg jouw spulletjes daarop; wie weet ziet iemand nog iets leuks en neemt het mee voor een aardig prijsje, voor zowel jou als de koper. Een handige techniek om jouw oude spulletjes sneller te laten verkopen, is door er prijs-stickers op te plakken. Op deze manier kunnen mensen in één oogopslag zien hoe duur het product is, wat het een stuk makkelijker maakt voor de koper.
Een tweede tip om jouw oude spullen sneller te laten verkopen, is opvallen. Als jouw kraampje opvalt, komen mensen sneller kijken en worden er dus gemiddeld meer spullen verkocht! Je kan jouw kraampje laten opvallen door er, bijvoorbeeld, oranje slingers op te hangen. Maar denk ook aan borden met een aangrijpende text erop. Natuurlijk kan je jezelf ook opvallend kleden: trek oranje kleren aan, en de sfeer zit er al gelijk beter in!
""

2. Grabbelton

De goede oude grabbelton! Deze techniek werkt vooral bij kleine, nieuwsgierige kinderen. Hoe het werkt: je vult een doos met propjes van krant, en doet deze in een (schoenen)doos. Ook doe je een aantal kleine cadeautjes hierin (voorbeelden: armbandjes, kaarsjes, speelgoed) en verpakt het in cadeaupapier. Op de rommelmarkt laat je voor €0,50 iemand één keer grabbelen, en mag dus één cadeautje uit de grabbel-doos pakken. Voor kinderen is dit nét iets extra’s dan gewoon iets kopen, omdat de spanning van het grabbelen er ook nog bij komt.
Waar je wel op moet letten is dat je bijhoudt hoeveel cadeautjes je in jouw grabbelton hebt gestopt, zodat je weet wanneer ze op zijn. Zo voorkom je dat een kind zit te grabbelen, maar helemaal geen cadeautje krijgt. Ook bij de grabbelton is het handig om jouw doos een beetje te laten opvallen, omdat er vaak veel grabbeldozen zijn op rommelmarkten en jij wil natuurlijk dat de mensen de jouwe kiezen!
""

3. Enveloppen

Deze techniek is iets minder bekend, maar werkt wel. Het werkt als volgt: je koopt enveloppen, en stopt in een aantal een kaartje met daarop een nummer. Het nummer staat gelijk aan de prijs die je gewonnen hebt, voorbeeld: je hebt een pak stiften, met als nummer 1. Jouw klant koopt een envelop voor €0,20 (of €0,50) met daarin een briefje waar 1 op staat: jouw klant heeft een pak stiften gewonnen!
Het mooie aan deze techniek is dat je geen prijs voor elke envelop hoeft te hebben. Je kan dus zelf kiezen hoeveel prijzen jij wilt toevoegen aan jouw enveloppen spel.
Een tip is om de kans op een prijs te berekenen, zodat jouw klant een idee heeft van hoeveel kans hij/zij heeft. Dit geeft ook een vertrouwt gevoel aan de klanten!
De kans, in procenten, op een pri
js bereken je als volgt:
Kans=(aantal prijzen÷aantal enveloppen)x100
Voorbeeld
Je hebt 20 enveloppen, en 12 prijzen. De kans bereken je als volgt:
Kans=(12÷20)x100
Kans=0.6×100
Kans=60%
""

4. Eten

Let op! Bij sommige rommelmarkten moet je een vergunning hebben om eten te verkopen!
Eten is één van de beste technieken, omdat het zeer snel verkoopt. Een goed etenswaar om te verkopen zijn cupcakes. Zorg ervoor dat je lekkere, versierde cupcakes hebt, en ze verkopen als een malle! De prijs kan je zelf bepalen, maar €0,50 en €1,00 zijn redelijke prijzen. Ook kan je, voor de liefhebbers, bakjes met verschillende soorten fruit verkopen. Denk aan watermeloen, druiven, aardbijen of mango. Ook dit verkoopt snel!
Als je eten verkoopt, zorg er dan wel voor dat het lekker blijft gedurende de tijd dat je op de rommelmarkt bent. Fruit, bijvoorbeeld, gaat snel rotten, en is dus niet geschikt als je het niet opbergt of een lange tijd op de rommelmarkt blijft.
""

5. Boeken

Boeken doen het altijd erg goed op rommelmarkten. Dit komt doordat mensen een boek lezen, maar niet weten wat ze er daarna mee moeten; ze hebben het immers al gelezen. Dit zorgt er dus voor dat mensen hun oude boeken gaan verkopen, en nieuwe kopen! De rommelmarkt is dus een handige plek om jouw gelezen boeken te verkopen! Zorg er wel voor dat jouw boek er nog een beetje aantrekkelijk uit ziet; een oud, vies boek wordt natuurlijk niet verkocht. Ook moet je jouw boeken voor niet te veel geld willen verkopen; een paar euro is prima.
""
Verdere tips
  • Zorg ervoor dat je genoeg kleingeld bij de hand hebt.
  • Zorg voor gezelligheid bij jouw kraampje; daar komen mensen op af.
  • Met z’n tweeën verkopen is altijd leuker dan in je eentje!
  • Als jouw kraampje uit een kleedje op de vloer bestaat, probeer dan een paar dozen onder jouw kleedje te zetten; dan vallen jouw spullen beter op!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in