Na je hele leven in hetzelfde land gewoond te hebben ben je er over uit: ik verhuis naar het buitenland.

Dit is een hele grote en spannende stap in je leven. Veel mensen dromen hier van maar nemen deze stap niet, het is dus erg knap als jij dit wel doorzet. Echter zal je in het land waar je naartoe verhuist een leven op moeten gaan bouwen en daar hoort ook werken bij. Hoe pak je dit het beste aan? In dit artikel volgen een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten.

Waar ga je heen?

Ten eerste moet je bepalen in welk land je graag zou willen gaan wonen. Houd hierbij niet alleen rekening met bijvoorbeeld het tropische klimaat maar kijk ook naar de kans op een baan in jouw vakgebied. Daarnaast is ook de economische situatie in dat land van belang, en natuurlijk ook de norm die er is qua salaris. Ook is het belangrijk om na te gaan wat je allemaal moet doen om überhaupt te mogen werken in dat land.

Diploma’s

In Nederland heb je waarschijnlijk een diploma gehaald waarmee je kunt bewijzen dat je over bepaalde kwalificaties beschikt. In het buitenland zijn niet alle diploma’s geldig of evenveel waard als in Nederland. Dit zul je dus eerst moeten controleren. Daarnaast is het belangrijk om deze diploma’s te laten vertalen door een vertaalbureau, zodat het in de juiste termen beschreven is.

Baan zoeken

Wanneer je dit allemaal geregeld hebt is het tijd om een baan te zoeken. Het is verstandig om hier alvast mee te beginnen voordat je daadwerkelijk verhuist. Zo heb je in ieder geval zicht op een inkomen en zit je niet eerst nog voor langere tijd ‘thuis’ wanneer je al verhuisd bent. Ook is het gemakkelijker om naar een woonruimte te zoeken wanneer je al weet waar je gaat werken. Zo kun je de afstand van woon-werk verkeer goed inschatten.

Solliciteren

Als het je gelukt is om een aantal sollicitatiegesprekken binnen te slepen en je moet een persoonlijk gesprek aan gaan is het handig om de gesprekken zo snel mogelijk achter elkaar te plannen. Je hoeft dan maar een keer op en neer naar je plaats van bestemming. Echter is het tegenwoordig ook vaak mogelijk om een sollicitatiegesprek in het buitenland telefonisch te doen.

Papierwerk

Als je eenmaal een baan hebt gekregen begint het papierwerk pas echt. Vaak kan je nieuwe werkgever je hier wel mee helpen, maar anders kun je ook altijd contact opnemen met de ambassade. Zij kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat ook wettelijk alles klopt betreft je emigratie.

Verblijf

Wanneer alles rond is, is een heel belangrijk onderdeel van je emigratie nog om het verblijf te regelen. Nu je een baan hebt weet je in ieder geval in welke regio je gaat werken en je zal hier waarschijnlijk in de buurt willen wonen. Het bedrijf waar je gaat werken zal je kunnen adviseren over goede verblijfplaatsen en anders kunnen ze je in contact brengen met een lokale makelaar. Als ook woonruimte geregeld is kun je eindelijk aan deze nieuwe ervaring beginnen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in