Overal in de media zijn berichten te vinden over de hoge goudkoers van de laatste tijd. Lees hier welke gevolgen dat heeft voor beleggers en particulieren.
Overal in de media verschijnen ze tegenwoordig: berichten over de hoge goudkoers van de laatste tijd. De goudkoers staat nu al bijna twee jaar op historische hoogten. In vergelijking met andere economische cijfers lijkt de goudkoers soms wel het enige lichtpuntje in deze barre economische tijden.
Goud als belegging
Dat goud zo populair is, is helemaal niet zo verwonderlijk. Sinds jaar en dag is goud een zogenaamd "anticylcisch beleggingsobject". Dat betekent zoveel als: wanneer het goed gaat met de economie, gaat het slecht met goud, en omgekeerd. De reden daarvan is dat goud als een veilige haven wordt gezien op momenten dat andere vastigheden weg lijken te vallen, wanneer beurskoersen instorten en valuta hun waarde verliezen. Mensen willen dan vastigheid, en die kan goud hen bieden.
Vraag naar edelmetaal
Een andere factor die de goudprijs in de afgelopen tijd omhoog heeft gedreven is de vraag naar het edelmetaal vanuit opkomende economieën zoals China en India. Traditioneel is men in die landen altijd erg op goud verzot geweest. Door de enorme economische groei in deze landen is de koopkracht van velen sterk gestegen en is men massaal begonnen met het inslaan van goud. En ook hier geldt de wet van vraag en aanbod: Meer vraag naar goud betekent een hogere prijs.
Goudkoers
De goudkoers is op internet op vele sites te vinden, bijvoorbeeld op Kitco of Goldprice.org. Op de beleggingsmarkt wordt de goudprijs vaak uitgedrukt in dollars per ounce, iets wat de gemiddelde Nederlander weinig zegt. Een Nederlandse site met de goudprijs per gram in Euro is bijvoorbeeld deze site.
Inkoop van goud
Het interessante van dit moment is, dat waar beleggers massaal in goud vluchten, particulieren juist het tegengestelde doen. Zij zien in de hoge goudprijs een uitgelezen kans om jarenlang ongebruikte sieraden van de hand te doen en hier een hoog bedrag voor te ontvangen. Zij brengen hun goud weg naar pandjeshuizen of goudinkopers, die inmiddels in vele steden van Nederland te vinden zijn. Daar worden de gouden voorwerpen van klanten gewogen en getest en kunnen zij met contant geld in de zak huiswaarts keren. Bij deze winkels zijn soms lange wachtrijen te vinden van mensen die hun kostbaarheden van de hand willen doen en mensen moeten soms wel een uur geduld hebben om aan de beurt te komen om hun goud te laten taxeren. Velen vinden dit het wachten dubbel en dwars waard en wachten gedwee hun beurt af om hun ongebruikte bezittingen te gelde te maken. Enkele namen hebben inmiddels landelijk een goede reputatie opgebouwd, zoals Chimera uit Maastricht, De Goudwaag Goud Inkoop in Den Haag, of Goudinkoop Enschede.
Langdurige hoge goudkoers
Het is onwaarschijnlijk dat het economische tij op korte termijn gaat keren en de crisis ten einde zal komen. De westerse economieën hebben de weg naar boven nog niet gevonden en blijven kwakkelen. De Euro blijft laag en ook de Dollar heeft zijn glans verloren. De Europese leiders blijven bakkeleien over hoe het verder moet met de Europese economie, maar hebben nog geen oplossing gevonden voor het probleem Griekenland en Spanje. Het is daarom geen gewaagde voorspelling om te zeggen dat de goudkoers nog wel even hoog zal blijven, beleggers zullen blijven inslaan en particulieren naar de goudinkopers zullen blijven stromen.