In de zomer van 2012 nam het Nederlands Elftal, of 'Oranje', deel aan het Europees Kampioenschap (EK) voetbal 2012. Het grootste voetbaltoernooi van Europa vond in 2012 plaats in Polen en Oekraïne. Naast Nederland deden er 15 andere landen mee, opgesplitst in vier poules van vier teams. De eerste twee ploegen van elke poule zouden doorgaan naar de knock-out fase van het toernooi. Het Nederlands Elftal wist dat het voor een zware opgave stond vanaf het moment dat de uitslag van de loting bekendgemaakt werd: Oranje was ingedeeld in poule B met de tegenstanders Denemarken, Duitsland en Portugal.
Aanloop naar het EK 2012
Met vier absolute topploegen werd er in de Nederlandse en internationale pers regelmatig naar poule B verwezen als de ‘Groep des Doods’. Denemarken had zich geplaatst als winnaar van de kwalificatiepoule, evenals Nederland en Duitsland. Ook Portugal had zich – alhoewel via play-offs – overtuigend voor het eindtoernooi gekwalificeerd. Denemarken en Duitsland wonnen het toernooi al een respectievelijk drie keer. Geen enkel land won de titel zo vaak als Duitsland, en ook tijdens het vorige toernooi in 2008 raakte Duitsland tot in de finale. Al met al waren de tegenstanders van Oranje in de poulefase enorm sterk.
Toch had Oranje niet al te veel reden zich enorm ongerust te maken. Met de wetenschap dat het een van de beste teams ter wereld was, werd in het algemeen verwacht dat Oranje elke tegenstander zou kunnen verslaan. Voorafgaand aan het toernooi was Oranje nummer 4 van de FIFA-Wereldranglijst. Daarnaast was het Nederlands elftal tijdens het EK 2012 de vice-wereldkampioen (in 2010 verloor Oranje de finale van het WK voetbal nipt van Spanje). Bovendien had Oranje tijdens het vorige EK-toernooi, in 2008, ook de zogenaamde ‘Groep des Doods’ overleefd, door onder meer grootmachten Frankrijk en Italië overtuigend te verslaan.
Ook in de kwalificatie naar het EK 2012 had Oranje een goed figuur geslagen, door op één na alle kwalificatiewedstrijden met winst af te sluiten. Er werd alleen van Zweden verloren in de allerlaatste wedstrijd, die er eigenlijk niet meer toe deed. Dit leek echter de opmaat te vormen voor wat zeer matige oefenduels in aanloop naar het EK 2012. Tijdens deze oefencampagne verloor het Nederlands Elftal onder meer dik van Duitsland, en later ook van Bulgarije. Van een vormcrisis was nog niet echt sprake, maar de resultaten zo vlak voor het eindtoernooi waren ook niet bepaald om over naar huis te schrijven.
Selectie EK 2012
De 23 spelers die Bert van Marwijk uiteindelijk mee naar Oost-Europa nam en dus Oranje mochten vertegenwoordigen op het EK 2012 waren (in alfabetische volgorde op achternaam per linie):
Keepers
- Tim Krul
- Maarten Stekelenburg
- Michel Vorm
Verdedigers
- Khalid Boulahrouz
- Wilfred Bouma
- John Heintinga
- Joris Mathijsen
- Stijn Schaars
- Ron Vlaar
- Gregory van der Wiel
- Jethro Willems
Middenvelders
- Ibrahim Afellay
- Mark van Bommel
- Nigel de Jong
- Dirk Kuijt
- Wesley Sneijder
- Kevin Strootman
- Rafael van der Vaart
Aanvallers
- Klaas-Jan Huntelaar
- Luuk de Jong
- Luciano Narsingh
- Robin van Persie
- Arjen Robben
De meeste van deze spelers waren ten tijde van het EK 2012 al internationaal gelouterd, en maakten ook deel uit van de selectie tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Jethro Willems, die het gemis van Giovanni van Bronckhorst moest opvangen na het geblesseerd afhaken van Erik Pieters en het uitblijven van andere alternatieven, is samen met Luciano Narsingh de meest in het oog springende nieuweling.
Wedstrijden op het EK 2012
Nederland-Denemarken
Op 9 juni 2012 trad Oranje voor de eerste wedstrijd aan tegen Denemarken. Plaats van handeling is het Oekrainse Metallist-stadion, waar ruim 35.000 toeschouwers de wedstrijd bijwonen. Het was de vijftigste wedstrijd onder leiding van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk. Die had zich ongetwijfeld een heel ander jubileum voorgesteld, want hoewel Nederland aardig speelt in de openingsfase, zijn het de Denen die in de persoon van Michael Krohn-Dehli in de 24e minuut even brutaal als onverwacht de leiding nemen. Krohn-Dehli speelde van 2004 tot 2008 een zeer bescheiden rol in de Nederlandse competitie, vooral bij RKC en Sparta. Gedurende de rest van de wedstrijd blijft Oranje druk zetten, en dwingt het de nodige kansen af. Toch vallen er geen doelpunten meer die middag. Met een teleurstellend resultaat sluit Oranje de eerste wedstrijd af, en het weet dat de druk voor de wedstrijd met aartsrivaal Duitsland alleen maar groter is.
Nederland-Duitsland
Vier dagen later komt de kans op revanche. Nederland-Duitsland is altijd een heel bijzondere wedstrijd waarbij emotie hoog opspeelt, en deze editie was daar geen uitzondering op. Hoewel Oranje probeerde aan te vallen, leek er geen lijn in het aanvalsspel te zitten. De kwetsbare verdediging had aan de andere kant van het veld steeds meer moeite de Duitse druk te bedwingen. Tot twee keer toe wordt er in de eerste helft een Duitse aanval ontzettend kil en zakelijk afgerond door Mario Gomez. Het is een dieptepunt voor Nederland en een drama lijkt zich af te tekenen. Na anderhalve wedstrijd op een eindtoernooi heeft Oranje nog geen enkel punt vergaard. Sterker nog: ondanks talloze doelpogingen is er nog geen een doelpunt te bejubelen geweest. Daar komt in de tweede helft tegen de Duitsers verandering in. Robin van Persie maakte een kwartier voor het eindsignaal de 1-2. Verder komt het helaas niet. Door de gebeurtenissen in de andere wedstrijd maakt Oranje echter nog wel kans om de volgende ronde te halen: als het de laatste groepswedstrijd tegen Portugal met minstens twee doelpunten verschil zou winnen, zou Oranje zich alsnog kwalificeren voor de knock-out fase van het EK 2012.
Nederland-Portugal
De derde en laatste groepswedstrijd vond plaats op 17 juni, weer in het Metallist-stadion. Oranje heeft een zeer matige balans tegen de Portugezen: slechts zelden wist Nederland van Portugal te winnen. Voor deze laatste groepswedstrijd – met alles op het spel – lijkt Bert van Marwijk aan de roep van het publiek te bezwijken door schoonzoon Mark van Bommel te offeren, om zodoende met een in plaats van twee verdedigende middenvelders te spelen. Het lijkt zijn vruchten af te werpen, want Oranje creëert de nodige kansen, en komt zelfs op voorsprong door een goal van Rafael van der Vaart in de 11e minuut. Superster Cristiano Ronaldo scoort daarop echter twee keer voor de Portugezen, en knalt daarmee de EK-droom van Oranje aan duigen. Na drie dramatisch teleurstellende wedstrijden verlaat Oranje het toneel puntloos. Puntloos, een deuk in de reputatie rijker en een illusie armer.
Meer lezen?
Kom ook alles te weten over het Nederlands Elftal op het EK 2004, en het Nederlands Elftal op het EK 2008!
www.wikipedia.org