Wie zelf niet de tijd heeft om zijn woning te verkopen, kan beroep doen op de diensten van een vastgoedmakelaar. De makelaar bemiddelt bij de verkoop van uw onroerend goed en zal hiervoor een ereloon vragen. Hoe wordt deze commissie bepaald en wanneer is ze verschuldigd?

Als u uw woning te koop aanbiedt bij een vastgoedmakelaar zal hij zorgen voor publiciteit, gaat hij op zoek naar potentiële kopers en stelt hij de woning zo goed mogelijk aan hen voor. In België is het normaal dat hiervoor een ereloon of commissie wordt betaald.

Publicatie van het ereloon

De Wet op de Handelspraktijken is een Belgische wet die de consument zo goed mogelijk wil beschermen tegen allerlei wanpraktijken van handelaars en dienstverleners. Deze wet schrijft voor dat elke vastgoedmakelaar het tarief voor zijn diensten moet afficheren. Hij moet dit schriftelijk, goed leesbaar en bovendien ondubbelzinnig doen. De wet bepaalt ook dat de affichering van buitenaf raadpleegbaar moet zijn. Het volstaat dus niet om in het kantoor een tarievenlijst op te hangen. De consument moet weten aan welk tarief de vastgoedmakelaar werkt, nog voor hij het kantoor binnenstapt.

Een andere vereiste is dat de vastgoedmakelaar één tarief afficheert waarin alle taksen en bijkomende kosten inbegrepen zijn.

Het klassieke ereloon voor de vastgoedmakelaar bedraagt in België 3% exclusief BTW. Dit wil zeggen dat de vastgoedmakelaar aan de klant moet meedelen dat zijn tarief 3,63% bedraagt, namelijk 3% ereloon + 21% BTW op dat ereloon. Hangt er in de etalage van het kantoor uit dat de makelaar tegen een commissie van 3% werkt, mag men ervanuit gaan dat dit 3% inclusief BTW is.

Wanneer moet je commissie of ereloon betalen?

De commissie voor de vastgoedmakelaar is enkel verschuldigd als hij het bedongen resultaat behaalt. In de bemiddelingsovereenkomst zal meestal overeengekomen worden dat het beoogde resultaat de verkoop van het onroerend goed inhoudt. Het ereloon zal dus enkel verschuldigd zijn als de makelaar het goed effectief aan een klant heeft kunnen verkopen.

Als de verkoop gesloten wordt onder een opschortende voorwaarde die achteraf niet gerealiseerd wordt, zal ook geen commissieloon verschuldigd zijn.

De meeste vastgoedmakelaars werken met exclusieve bemiddelingscontracten. Dit wil zeggen dat enkel het kantoor van de vastgoedmakelaar op zoek mag gaan naar klanten en dat u het pand niet zelf mag verkopen. Als u dat toch zou doen, zal u een schadevergoeding moeten betalen. Deze schadevergoeding kan hoog oplopen, tot wel 75% van het normaal verschuldigde ereloon. Eigenaars die graag ook zelf op zoek gaan naar kopers voor hun woning kunnen beter een niet-exclusieve overeenkomst afsluiten met de makelaar.

Sommige bemiddelingscontracten bevatten een clausule waarin staat dat er toch commissie verschuldigd is als de makelaar binnen zes maand na het beeïndigen van het contract toch nog een kandidaat-koper aanbrengt die het goed koopt. Enige voorwaarde is dan dat de vastgoedmakelaar al contact gehad heeft met deze kandidaat-koper op het moment dat de bemiddelingsovereenkomst nog liep. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in