In minder dan drie jaar tijd is de waarde van goud verdubbeld.  In 2008 betaalde je 800 dollar per troy ounce (31,1 gram). Op 8 augustus 2011 bereikte de waarde van goud de grens van 1700 dollar per troy ounce. Dit is voor het eerst dat de goudprijs zo explosief hoog is. Volgens sommige kenners is het mogelijk dat de goudprijs voorlopig blijft stijgen.

""Ten tijde van crisis kiezen investeerders ervoor om geld te beleggen in goud, omdat goud gezien wordt als veilige belegging. Tegenwoordig is niet alleen goud een goede belegging, maar ook andere grondstoffen zoals zilver, platina, palladium en koper.

De waarde van goud

Sieraden zijn nooit van zuiver goud. Zuiver goud is namelijk zacht, poreus en breekbaar, daarom worden er andere metalen aan toegevoegd zodat zich een goudlegering vormt dat het geheel harder maakt. Metalen die hiervoor gebruikt worden zijn zilver, palladium, koper, nikkel en tin. De toevoeging aan goud is bepalend voor de kleur. Goud waar meer zilver dan koper aan toegevoegd is, is geel van kleur. Als er meer koper aan is toegevoegd, dan wordt het goud roder van kleur. Witgoud komt aan zijn kleur door een 18 karaat goud legering met nikkel en zink.

Op de stempels op het goud is af te lezen wat de goudlegering is. In Nederland zijn de volgende goudlegeringen gangbaar:

  • 14 karaat ( 585/1000 )
  • 18 karaat ( 750/1000 )
  • 20 karaat ( 833/1000 )
  • 22 karaat ( 916/1000 )

Hoe hoger het aantal karaat, des te zuiverder het goud is. We spreken van zuiver goud als het 24 karaat is.

Mocht je willen weten uit hoeveel gram zuiver goud een sieraad bestaat, dan kun je dat als volgt uitrekenen. Je weegt eerst het sieraad en dan kijk je naar het keurteken op de stempel. Stel het sieraad weegt 30 gram en op de stempel staat het keurteken 750, dan vermenigvuldig je het aantal gram met het keurteken. De uitkomst deel je vervolgens door duizend en dan weet je uit hoeveel zuiver goud het sieraad bestaat.

Verkopen van goud

Voordat je sieraden of munten gaat verkopen, is het van belang om na te gaan uit hoeveel gram zuiver goud het bestaat, zodat je niet wordt afgescheept met een te lage prijs. Handelaren kunnen namelijk weegschalen gebruiken, die in hun voordeel zijn ingesteld. Ook is het van belang om de goudprijs te weten. De actuele goudprijs op de beurs kun je hier lezen Goudprijs.nl. De prijs die je voor je sieraad krijgt, is niet gelijk aan deze prijs, maar ligt er onder omdat tussenhandelaren er ook aan willen verdienen. Bovendien worden de kosten van het omsmelten van het goud ook doorberekend in de prijs.

Zodra je op de hoogte bent van de hoeveelheid goud en de goudprijs dan ga je op zoek naar een betrouwbare opkoper.

De betrouwbaarste adressen zijn volgens kenners de echte edelmetaalhandelaren en de recyclingbedrijven van edelmetalen en niet de juweliers of goudhandelwinkels. Edelmetaalhandelsbedrijven zijn transparant en op de website kun je de prijzen zien. Het is mogelijk dat een juwelier bij jou in de buurt een eerlijke prijs voor je goud geeft, dit kun je vaststellen door de prijs te vergelijken met de prijzen van echte edelmetaalhandelaren op de site www.dawsongold.nl of www.goudsmelterij.nl.

Bij Inkoop Goud Amsterdam kopen ze goud op en bieden ze de ‘hoogste goudprijs van Noord-Holland garantie’. Voor informatie en contactgegevens kun je hier klikken.

Het goud dat door een juwelier of goudhandelaar is opgekocht, wordt meestal doorverkocht aan een recyclingbedrijf van edelmetalen. Het allerbeste is daarom om je goud te verkopen aan een recyclingbedrijf in edelmetalen, omdat je daar de allerhoogste prijs zult krijgen.

Goud en criminaliteit

Momenteel zijn er veel overvallen op juweliers, omdat de waarde van goud nu ontzettend hoog is. Het goud wordt vervolgens verkocht bij een goudhandelaar, die geen registratie eist. De meeste inkopers nemen het niet zo nauw met de afkomst van het goud, zolang het maar geld oplevert. Goudhandelaren maken nu gouden tijden mee en gaan niet op vakantie, omdat het drukke tijden zijn.

Criminelen verdienen niet alleen met de verkoop van goud, maar ook met de verkoop van koper. Een kilo koper heeft tegenwoordig een waarde van 7,50 euro. Op begraafplaatsen zijn er al tientallen kruisbeelden van koper gestolen. Ook komt koperdiefstal bij treinsporen vaak voor.

www.zilver-goud-inkoop.nl
www.depers.nl
www.spitsnieuws.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in