Succesvol spaargedrag begint met jezelf te vertellen dat je moet sparen. Sparen kan moeilijk zijn en het is geen leuke keuze om je geld op de bank te laten staan. Je kunt het dan immers niet gebruiken voor iets dat je nu graag wilt hebben. Het is echter zo slim om te sparen dat je het gewoon echt moet leren. Maar hoe leer je zoiets in vredesnaam?

Je begint gewoon langzaam. Dat is het belangrijkste uitgangspunt van een goed spaarplan. Je wilt geen 500 euro per maand wegzetten als je 2000 euro per maand verdient en er dan dus niks overblijft. Begin langzaam, zet bijv. vijf procent van je maandelijkse inkomen op een spaarrekening en bewaar de rest voor jezelf. Als je blijft sparen wordt het gemakkelijker om later grotere stortingen te doen.

Een goede spaargewoonte is om gewoonweg door te gaan met een bepaald percentage. Spaar in  je eigen tempo, en maak je geen zorgen over hoeveel je eigenlijk wegzet. Het is slim om je spaarbedrag in je begroting op te nemen, zodat je het meer gaat zien als een rekening die moet worden betaald in plaats van iets optioneels.

Zorg ook voor een begroting. Als je deze niet hebt, kun je niet weten hoeveel je kunt sparen. Ook weet je niet waar je geld naartoe gaat, en weet je niet of je überhaupt wel kunt sparen. Het opstellen van een begroting zorgt voor inzicht in deze zaken.

Koop een obligatie of aandelen. Je ziet je geld dan groeien, en je zult niet in de verleiding komen om het op te nemen. Als je een depositobewijs of obligatie koopt, heb je niet meer zo veel geld om op te nemen, want je moet het een tijdje laten staan. Het hele idee hierachter is dat je rente oploopt terwijl de regering toegang heeft tot je geld. Je houdt het langer aan, zodat het kan groeien.

Als je gaat sparen, moet je dit doen in je eigen tempo, en je moet het effectief doen. Zet je geld op rekeningen waarop rente wordt betaald en zet een redelijk bedrag per maand weg. Als je dat kunt doen, heb je de eerste stap op weg naar goed spaargedrag gezet.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in