Een eigen huis kopen kan nog steeds voordelig zijn als je zelf de prijs maar niet opdrijft. Lees hier een manier hoe je voordelig een eigen huis kunt kopen.

""Wees verstandig bij het kopen van een huis. En laat je daarbij niet leiden door wat anderen ervan vinden. Dat sommige mensen erg gevoelig zijn voor het ophouden van'de schone schijn', beschrijf ik hieronder aan de hand van een waargebeurd verhaal.

Hoge huizenprijs in Nederland

De huizenprijzen in Nederland zijn de laatste 20 jaar bijna verdrievoudigd. Door deze enorme stijging van de huizenprijzen en de zeer sterk verscherpte regels voor het verkrijgen van een hypotheek is het voor jongere nu haast onmogelijk om een huis te kopen.

Kopen onder sociale dwang

Één oorzaak van de veel te hoge huizenprijzen is het gevolg van sociale dwang. Heel veel mensen zijn gevoelig voor wat anderen van hen denken. Ter illustratie het volgende voorbeeld. Ik heb jaren in een kassenbedrijf gewerkt waar cyclamen, primula’s en geraniums geteeld werden voor de productie van hoogwaardig cyclamen hybride zaad, primula hybride zaad en geranium hybride zaad. Bij de productie van hybride zaad wordt van twee zwakke ingeteelde ouderlijnen een sterke hybride kruising gemaakt. Dit gebeurt door het stuifmeel van de ene ouderlijn te verzamelen en dit stuifmeel vervolgens handmatig met een kwastje op de stampers van de andere ouderlijn te deponeren. Het bekende verhaal van de bloemetjes en de bijtjes. Dit bestuiven werd door huisvrouwen gedaan die daar een leuke bijverdienste mee hadden. Één van deze huisvrouwen kwam drie dagen per week met een grote Audi 100 naar haar werk. Deze auto kostte per maand ongeveer het bedrag wat zij met bestuiven verdiende. Zij stapte iedere dag keurig opgemaakt de kas in op hoge hakken en met keurige kleding aan. Het was mooi schoon werk dus dat kon prima. Op een dag was ik bij een vriend van me op bezoek en die bleek vlak bij de vrouw te wonen. We zagen haar langsrijden en ik zei tegen hem, die vrouw werkt bij ons. Hij keek me verbaast aan en vroeg, sinds wanneer werk jij op kantoor. Het bleek dat de vrouw de mensen in haar buurt vertelde dat ze een goeie kantoorbaan had. Zij besteedde al het geld wat ze verdiende aan het ophouden van de schone schijn….

""

Hoge huizenprijzen door sociaal wenselijk gedrag

De meeste mensen houden in meer of mindere net als deze vrouw de schijn hoog. Zo kopen mensen ook hun huis. Puur rationeel gezien zou je eerst moeten vaststellen wat voor huis je nodig hebt om prettig in te kunnen wonen. Vervolgens zou je op zoek moeten gaan naar een paar gelijkwaardige woningen die aan deze wensen voldoen. Dan zou je de goedkoopste moeten uitkiezen, minder bieden en daar een passende financiering bij moeten zoeken. Door als koper te kiezen voor de goedkoopste aanbieder van een voor jou toereikende woning zorg je ervoor dat je een reële prijsvorming bewerkstelligt. In Nederland wordt door heel veel mensen echter op een hele andere manier een woning gezocht. Er wordt eerst geshopt bij een aantal hypotheek aanbieders om een zo hoog mogelijke hypotheek te kunnen krijgen. Vervolgens zoeken de aspirant kopers voor dit maximale hypotheek bedrag een huis. Deze manier van huizen kopen heeft de huizenprijs enorm opgedreven omdat een huis een status symbool werd in plaats van een gebruiksartikel.

""

Vrijstaande woning ideaal

De meeste Nederlanders idealiseren de vrijstaande woning met een grote tuin. Het is voor velen het hoogst te bereiken ideaal. Echter voor heel veel mensen is het een veredelde gevangenis gebleken. Een grote woning en een grote tuin vergen ook veel onderhoud. Er zijn maar weinig mensen met een tophypotheek die dit onderhoud allemaal kunnen uitbesteden. Het gevolg is dat heel veel vrije uren in kleine onderhoudswerkzaamheden en tuinonderhoud gaan zitten.

Twee inkomens nodig voor hypotheek

Een nog verraderlijker vorm van gevangenschap door je grote woning is dat je beiden moet blijven werken. Dit lijkt geen probleem totdat één van beiden het op zijn werk niet zo erg meer naar zijn zin heeft. Zomaar je baan opzeggen kan namelijk niet meer omdat je dan je hypotheek en andere woonlasten niet meer op kan brengen. Dit geeft je een benauwend gevoel want het ontneemt je de macht over je eigen situatie. Je eigenlijk iets te grote huis verkopen kun je tegenwoordig ook wel vergeten want je krijgt er, als er al een koper voor is, veel te weinig geld voor.

""Conclusie
Als je een huis koopt besef dan goed dat de overwegingen waarop je de keuze voor een bepaalde woning baseert mede van invloed is op de ontwikkeling van de woningmarkt. Vooral door het statusgerichte koopgedrag in Nederland zijn de prijzen van vooral de grotere huizen veel te hoog. Dat de prijzen nog niet in elkaar gestort zijn, komt hoofdzakelijk doordat veel mensen hun verlies niet willen nemen. En dus in hun te grote huis blijven zitten (opgesloten) als in een luxe gevangenis…

Bedankt voor het lezen van mijn artikel:

Graag lees ik je reactie, positief of negatief, ik waardeer elke reactie want daar leer ik zelf weer van. Vind je mijn artikel het lezen waard, stuur de link dan a.u.b. door naar je contacten. Ik wens je veel plezier met het lezen van mijn andere artikelen.

 

 M.vr.gr. Dik Laan

© Dik Laan 2011 (voor ieder gebruik van de tekst van dit artikel is toestemming nodig.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in