Zit het (financieel) niet mee? Ben je net gescheiden of heb je, je baan verloren?  Tijd om het financieel wat rustiger aan te doen dus.  

Besparingstips

Tip 1

Zoek een baan (of twee), als je niet thuis bent kun je ook geen geld uitgeven door bijvoorbeeld te gaan winkelen (ook niet op het  internet) en je bespaart op eten, drinken, energiekosten (er gaat geen radio en/of tv aan) en stookkosten (de verwarming kan overdag op een lagere stand blijven). Als je een baan hebt, neem dan wel je eigen lunch pakketje mee naar het werk en koop het niet onderweg of ter plekke, want dan ben je (bijna) altijd duurder uit. Bij de meeste bedrijven is koffie en thee gratis, dus kun je dat drinken. Is dit niet het geval dan kun je water drinken, dit is bij de meeste bedrijven (nog) gratis en kan in Nederland gewoon uit de kraan getapt worden. Bovendien is water goed en gezond voor het lichaam. Hou je niet zo van water dan kun je natuurlijk altijd een flesje limonade mee naar je werk nemen. Limonade is lekker en al vanaf € 0,85 cent te verkrijgen. Natuurlijk kun je ook zelf limonade maken, helemaal niet moeilijk erg lekker en goedkoop. Kijk wat er in het seizoen aan fruit groeit en pluk het uit je (muur) tuin of misschien in het bos (bramen en rozenbottels) waar je altijd wandelt. Ben je niet in de gelegenheid om gratis aan fruit te komen. Vraag dan, het liefst op de markt naar (over) rijp fruit, wat ze toch niet meer kunnen verkopen en maak er een lekkere zelf gemaakte limonade van.

Hier volgt een recept om zelf van rabarber limonade te maken:

 • Twee stengels rabarber
 • 100 gram suiker
 • 1 theelepel citroenzuur te koop bij de drogist
 • Anderhalve liter water

Bereiden

 • Was de rabarber en snij deze in kleine stukjes
 • Breng het water met de rabarber, suiker en het citroenzuur aan de kook
 • Kook het mengsel gedurende 20 minuten, zachtjes en roer het af en toe om
 • Doe de rabarber pulp in een zeef en vang het sap, de limonade op en doe het  in een fles en bewaar het bij voorkeur in de koelkast of op een donkere plaats.

Tip : voor een limonade met een bite, kun je een klein stukje gember mee laten koken.

 

 Tip 2

 • Woon je alleen of met een kind? Heb je dan een heel huis nodig, of volstaat een tweekamer appartement of kamer misschien? Vind gemakkelijk een kamer op www.kamertje.nl. Ook kun  je met iemand samen een huis huren die ook alleen is, dit scheelt behoorlijk in de huur en eventueel ook in andere kosten. Aanrader is dan wel om goede afspraken en regels op papier te zetten, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er van een ieder verwacht word en wat wel en niet mag zodat er niemand voor onverwachte situaties komt te staan.

Tip 3

 • Kook elke dag een beetje extra en maak 2x in de week kliekjes dag. Opwarmen kan in de magnetron of op het fornuis. Je hoeft 2x in de week niet te koken, dit scheelt weer in de energiekosten. Of kook gewoon in 1 dag een maaltijd waar je 2 dagen genoeg aan hebt, dan eet je twee keer hetzelfde of bewaart 1x in de koelkast, voor later in de week.

Tip 4

 •  Maak gebruik van spaarprogramma’s op het internet bijvoorbeeld Euroclix of Moneymiljoenairs, er zijn er nog meer. Je kan door op advertenties te klikken extra geld verdienen. Als  je via deze programma’s goederen koopt bij de aangesloten bedrijven krijg je punten of clix welke je in kan wisselen voor contant geld. Ik spaar altijd een heel jaar de punten, zodat ik voor de vakantie een leuk extra zakcentje heb. Nog een voordeel dat als je via internet goederen besteld, ze bij je thuis worden afgeleverd. Het scheelt dus tijd en geld, omdat je alleen dat besteld wat je nodig hebt en dus niet in de verleiding komt om met meer thuis te komen dan je nodig hebt. Tevens bespaar je er parkeerkosten en benzinekosten mee. Natuurlijk moet je (meestal) wel verzendkosten betalen, maar deze wegen meestal niet op tegen de andere benzine- en parkeerkosten, maar dat is een kwestie van bereken. Ga je toch liever zelf naar de winkel, omdat deze om de hoek zit en je er lopend of fietsend heen kunt, neem dan een ouderwets boodschappenbriefje mee en hou je eraan.

Tip 5

 •  Neem van alle winkels de gratis spaarzegeltjes mee en knip alle bonnetjes waarmee je kunt sparen of korting kunt krijgen, uit. Gebruik ze zelf of stuur het ze op naar bijvoorbeeld Spaarzegeltjes.nl. Zij keren bij elke € 5,00 uit. Let wel op de brief moet wel voldoende gefrankeerd worden. Je moet dus wel opletten dat je er wel wat aan overhoudt, anders is het zonde van je tijd en inspanningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in