Leidinggeven is zoveel meer dan alleen maar vertellen wat er moet gebeuren. Een goed manager heeft oog voor de te leveren prestaties, maar is zich er terdege van bewust dat mensen geen machines zijn. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden. Maar hoe laat je hen dit merken?
Het staat in zo een beetje elk jaarverslag van elk bedrijf: "Onze medewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal". Op de werkvloer merken de medewerkers daar echter niet altijd iets van. Want er moet gewerkt worden. Er moet productie gedraaid worden. En de manager voelt de druk van targets die gehaald moeten worden. Dan schiet het coachen en het écht motiveren van mensen er wel eens bij in. Wanneer mensen gestuurd worden op resultaat, zonder erkenning te krijgen voor wie ze zijn en wat ze voor elkaar krijgen, dan haken ze op een gegeven moment af. Het is dus belangrijk om iedereen de erkenning te geven die ze verdienen.
Maar hoe doe je dit? Bijvoorbeeld door hen het gevoel te geven dat je hen waardeert. Het gevoel van erkenning doet namelijk wonderen! Gebruik de zeven tips die volgen en je zult zien dat iedereen veel meer begaan is met het wel en wee van je organisatie.
Horen, zien en vertellen
Als je mensen informeert dan voelen ze zich gewaardeerd en dan krijgen ze zelfvertrouwen. Helaas maken veel leidinggevenden nog altijd de fout om informatie als staatsgeheim te behandelen. Niet doen. Deel informatie met je mensen zodat ze het zelfvertrouwen krijgen om zelf beslissingen te nemen. Dit geeft hen de mogelijkheid om op de werkvloer dingen te ondernemen die de resultaten ten goede komen.
Vrije vogels
Sommige managers denken dat er maar één goede manier is om dingen voor elkaar te krijgen. Ze spenderen dus hun hele tijd aan het corrigeren van de medewerkers. De meeste mensen vinden het echter niet al te prettig als de baas de hele tijd over de schouders meekijkt. Bovendien zijn er vaak nog andere (betere?) manieren om het werk uit te voeren. Met micro-management schiet je dus niet veel op. Tegelijkertijd werkt het klaarblijkelijke wantrouwen in de capaciteiten van de medewerker demotiverend en kweek je een "Ik doe wat ze me zeggen en verder zoeken ze het maar uit"-mentaliteit. Laat de teugels eens vieren en laat mensen zelf uitzoeken hoe ze een doel moeten bereiken. Geef ze de benodigde middelen en laat ze los. Je zult zien dat ze met enthousiasme aan het werk gaan en op creatieve wijze op jacht gaan naar resultaat.
Wees flexibel
Is het nu echt nodig dat iedereen om vijf voor negen binnenkomt en om vijf over vijf weer naar huisgaat? Waar draait het nu om in je bedrijf? Gaat het erom dat je een mooi gebouw vol uiterst decoratieve mensen hebt, of gaat het erom dat het werk een beetje efficiënt gebeurt? Wordt het ook niet eens tijd dat het management net zo flexibel wordt als het van de medewerkers eist? Iedereen wordt blij van flexibiliteit in het werk. Of het nu gaat om flexibele werktijden, thuiswerken of iets anders? Toon vertrouwen en biedt mensen de mogelijkheid om zelf te bepalen waar en hoe ze werken. Je zult zien dat bijna iedereen zijn uiterste best zal doen om het vertrouwen niet te beschamen.
Daag ze uit!
Cursussen en boekenwijsheid zijn leuk. Maar uiteindelijk leer je toch het meest op de werkvloer. Daag mensen uit door ze nieuwe uitdagingen te geven, waarin ze zich verder kunnen ontwikkelen. Stel ze doelen die haalbaar zijn, maar die niet op zijn jan boerenfluitjes gehaald kunnen worden. Ook dit toont dat je vertrouwen in ze hebt, hen respecteert. Bovendien laat je ermee zien dat je hen verder vooruit wilt helpen. Je krijgt er bovendien nog iets voor terug: een enorm toegenomen inzet.
Keuzes
Hoe zou het zijn als iemand anders steeds voor je kiest? In de bar bepaalt hij wat je drinkt en hoeveel. Thuis bepaalt hij welk tv-programma je wilt zien. Hij bepaalt of je opstaat, of nog even lekker in bed blijft liggen. Elke keuze wordt voor je gemaakt. Hoe voel je je dan? Voel je jezelf dan een volwaardig, volwassen individu, of krijg je het gevoel als een klein kind behandeld te worden? Juist!
Waarom zou je als manager dan willen proberen om alle beslissingen voor de medewerker te nemen? Waarom zou je trouwens denken dat je het beter weet dan de mensen die de hele dag met het onderwerp beter zijn? Doe eens een stapje terug. Vraag iemand wat hij zelf denkt dat de beste handelswijze is. Je zult zien dat dit de betrokkenheid van mensen vergroot en dat ze meestal met goede ideeën komen. En omdat het hun eigen beslissing is, willen ze ook dat het echt lukt! Bovendien zou je zelf nog iets kunnen leren!
Geef feedback
Iedereen wil weten of ze het goed doen. Het is dus een goed idee om feedback te geven. Dit kun je informeel doen, bij de koffieautomaat, of tijdens een bespreking, maar het is ook goed om met enige regelmaat functioneringsgesprekken te houden. Dit zijn gesprekken waarin leidinggevende en medewerker samen nagaan waar dingen goed lopen, waar uitdagingen liggen en welke middelen iemand nodig heeft om beter te kunnen werken. Let op dat het niet alleen gaat over ontwikkelpunten, maar noem zeker ook de sterke kanten. Het is niet de bedoeling iemand af te branden, het is de bedoeling dat iedereen er beter van wordt.
Sta zelf ook open voor kritiek. Luister wanneer iemand je feedback geeft. Of het nu gaat om je eigen functioneren, of organisatiebeleid. Doe iets met de dingen die ze je vertellen, en laat dit ook zien.
Feest!
Werken is zwaar werk! We moeten continu plannen maken, koersen uitzetten en richtingen bepalen. We moeten de markt in de gaten houden. We zijn er maar druk mee. Maar in alle drukte vergeten we nog wel eens om even stil te staan bij onze successen. Waarom eigenlijk niet? Waarom focussen we al onze aandacht op kansen, bedreigingen, problemen, maar verwaarlozen we de successen die we behalen? Vier je successen! Wees trots op wat we met zijn allen voor elkaar hebben gekregen. Je hoeft niet groots uit te pakken, maar even stil staan bij een "job well done" en het geven van een schouderklopje doet wonderen voor het kweken van een cultuur van erkenning en respect.