De meeste mensen zouden graag rijk willen zijn, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Wat moet je doen om een vermogen bij elkaar te krijgen?

Werk

Zorg dat je werk hebt. Dit hoeft niet per se een baan met een goed salaris te zijn, het gaat er om dat er regelmatig geld binnenkomt. Houd genoeg geld opzij voor je vaste lasten, zoals de huur, je telefoonrekening en eten. Je moet een basis hebben om mee te beginnen, want je vermogen kan niet groeien als je niets hebt.

Sparen

Geld levert alleen meer geld op als je er wat mee doet. Stop het dus niet in een oude sok onder je bed. Open een spaarrekening en zet daar het geld op dat je overhoudt na aftrek van je vaste lasten. Als je een vast inkomen hebt, kun je een periodieke overschrijving instellen, zodat je automatisch spaart. Ook al is de rente momenteel niet hoog, na een tijdje heb je op deze manier een leuk bedrag opgebouwd. Steek veel tijd in het uitzoeken van een goede spaarrekening: vergelijk rentepercentages en kijk of je (een gedeelte van) je geld op een depositorekening kan storten: dit levert een hogere rente op, maar bedenk wel dat je dan een tijdje niet bij je geld kan. Doe dit dus alleen met het geld dat je echt kunt missen.

Beleggen

Ga beleggen. Het blijkt dat beleggen op de lange termijn meer geld oplevert dan sparen. Natuurlijk zit hier enig risico aan vast. Beleg daarom alleen geld dat je echt kunt missen. Met andere woorden: je zou nog kunnen overleven als je al je belegde geld zou verliezen. Kies er bijvoorbeeld voor om de helft van je vermogen op een spaarrekening te zetten en de andere helft te beleggen. Spreid je risico door te beleggen in verschillende fondsen; je moet nooit op één paard wedden! 

Investeren

Het is altijd een goed idee om je geld te investeren. Denk hierbij aan het investeren in kunst of vastgoed. Kunst is waardevast en wie weet heb je wel een onbekend werk van Van Gogh of Rembrandt gekocht! Vastgoed is in de crisis minder waard geworden, maar nu de economie weer aantrekt, worden huizen weer meer waard. Er is altijd vraag naar bepaalde typen woningen, zoals studentenflats. Als je dit na enkele jaren verkoopt, heb je gegarandeerd winst gemaakt. Daarnaast levert vastgoed maandelijks een leuk extra bedrag op als je het verhuurt.

Wees creatief

Rijke mensen hebben vaak een creatieve ondernemingsgeest. Ze denken in kansen en mogelijkheden in plaats van drempels. Zoek naar een gat in de markt: ontwikkel nieuwe producten of verkoop niet-gebruikte spullen op Marktplaats of de vlooienmarkt op Koninginnedag.

Financieel adviseur

Als je eenmaal een leuk bedrag bij elkaar hebt gespaard, neem dan een financieel adviseur in de arm. Die heeft verstand van financiële zaken en kan je helpen je vermogen nog meer uit te breiden. Misschien is het beter om van bank te wisselen als je een bepaald bedrag bij elkaar hebt gespaard, of misschien kan je beter je aandelen verkopen en andere kopen. Zorg er voor dat je financieel adviseur betrouwbaar is. Als hij hoge commissiebedragen vraagt, is hij niet de juiste persoon. Kijk ook op de site van het Keurmerk Financiële Dienstverlening. Dit is een  onafhankelijke stichting die financieel adviseurs controleert.

Geef aan goede doelen

Rijk zijn betekent niet alleen financieel vermogen bezitten, maar ook welzijn. Het helpen van anderen kan jou ook gelukkig maken. Dit hoeft niet alleen gelddonaties aan goede doelen te betekenen, je kunt ook helpen door je tijd beschikbaar te stellen. Ga bijvoorbeeld een dagdeel per week aan de slag als vrijwilliger. Er zijn altijd wel projecten bij jou in de buurt te vinden die hulp nodig hebben. Kies een project uit dat bij je past, of dat nu dieren, kinderen of ouderen is.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in