Wat zijn momenteel de werkelijke kosten van geld lenen? Er zijn verschillende definities van deze kosten. Ik zal er een aantal uitleggen. Het zal geen verrassing zijn dat er meer kosten verbonden zijn aan het kopen op afbetaling dan alleen het geleende geld. Er is veel waar je aan moet denken als je overweegt op afbetaling te kopen of een lening af te sluiten. Je moet weten wat de daadwerkelijke kosten hiervan zijn.

 

""
De eerste kosten worden gevormd door het bedrag dat je wilt lenen. Als je 5000 euro nodig hebt voor een verbouwing of een nieuwe auto, dan ga je dat bedrag gebruiken als de hoofdsom van je investering. Het zou mooi zijn als dit de enige kosten waren, maar de banken moeten er ook nog wat aan verdienen; ze willen wel winst maken op het verstrekken van leningen.

Vandaar dat er rente wordt gevraagd op leningen en daar krijg jij dus ook mee te maken. Of het nu gaat om een lening voor een verbouwing of om schulden op je creditcard, er zal rente betaald moeten worden. Hoe beter je kredietscore is, hoe beter het rentetarief. De rentetarieven kunnen behoorlijk oplopen. Op een creditcard kun je tot 16% rente betalen, en de rentetarieven op autoleningen kunnen variëren van nul tot meer dan 10%. Dit zijn flinke kosten.

Dan kunnen er ook nog kosten bijkomen als je het krediet misbruikt. Als je een lening niet afbetaald, kan dit effect hebben op het aanvragen van een andere lening in de toekomst en soms zelfs bij een sollicitatie. En dit is weer van invloed op je levensonderhoud. Als je geen baan hebt, krijg je geen krediet, en als je geen krediet hebt, kun je geen grotere aankopen doen.

De kosten van krediet worden ook bepaald door de hoogte van de lening. Als je een forse lening hebt afgesloten zijn de kosten hoger dan bij een kleine lening. Je loopt ook nog het risico dat je de lening verkeerd gaat gebruiken en om wat voor reden dan ook niet kunt terugbetalen. Als je je schuldeisers niet kunt betalen, kom je in een vervelende vicieuze cirkel terecht.

Dus wat zijn nu de kosten van lenen? De kosten worden bepaald door hoe veel je betaalt voor de mogelijkheid om een lening te krijgen, en je vermogen om de lening goed aan te wenden en zo later weer andere leningen af te sluiten. Lenen kost dus geld, en er zijn ook veel risico’s aan verbonden. Bedenk dat een goed kredietverleden voordelig is voor je, terwijl een slecht kredietverleden je leven behoorlijk lastig kan maken.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in