De crisis, de discussie rondom de hypotheekrenteaftrek, een ongunstige rente en de nieuwe regels voor financiering maken het voor starters niet makkelijk om een woning te kopen. Minister Donner wil het kopen van een woning voor starters vergemakkelijken door de overdrachtsbelasting (gedeeltelijk) af te schaffen.
Overdrachtsbelasting is de zes procent belasting die men in Nederland betaalt voor de aanschaf van een bestaande woning. Bij een nieuwbouwwoning is er geen sprake van overdracht, vandaar dat men bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.
Door de strengere regels voor het financieren van een woning komen een hoop starters niet in aanmerking voor een koopwoning, tenzij ze goed verdienen of vermogende ouders hebben.
Nieuwe regels met betrekking tot het kopen van een woning
Vanaf 2011 zijn er nieuwe regels ingevoerd, die het voor starters moeilijker maken om een huis te kopen. Zo krijgt men voor een bepaald bruto jaarinkomen minder financiering van de bank dan voorheen. Bovendien gelden er vanaf 2011 de volgende veranderingen voor kopers:
- De kosten koper kan niet meer volledig worden meegefinancieerd in het hypotheekbedrag
- De kosten koper moet binnen 7 jaar worden afgelost in plaats van binnen 30 jaar
- Het hypotheekbedrag dat men mag lenen, is maximaal 112% van de executiewaarde
- De huidige hypotheek mag niet meer worden meegenomen naar een volgende woning
- De voorwaarden die de Nationale Hypotheek Garantie stelt, zijn strenger geworden
De nieuwe regels die maken het voor starters niet makkelijk. Desondanks zijn er mogelijkheden voor starters om een woning te kunnen kopen.
Opties voor starters om een woning te kunnen kopen
Geld krijgen of lenen van de ouders
Sinds 2011 mogen ouders eenmalig een bedrag à vijftigduizend euro aan hun kind tussen de 18 en 35 jaar schenken. Dit bedrag is belastingvrij.
Ouders kunnen hun kind ook een bedrag lenen. Over het geleende bedrag moet 6% rente worden betaald. Dit bedrag mag worden opgevoerd voor de hypotheekrenteaftrek. De ouders mogen de rente houden en ervoor kiezen om het te schenken aan het kind. Ouders mogen per jaar 5.030 euro belastingvrij schenken aan hun kind.
De starterslening
De starterslening is door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten in het leven geroepen om starters tegemoet te komen. In 188 gemeenten in Nederland kunnen starters een lening krijgen van maximaal 40.000 euro. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van factoren zoals inkomen, woningprijs en de gemeente. Bovendien gelden er per gemeente andere voorwaarden. Aan de hand van een toetsing van je inkomen begin je meestal na drie jaar het bedrag af te lossen. Het is ook mogelijk om het bedrag af te lossen na dertig jaar of op het moment dat het huis wordt verkocht. De rente is meestal relatief hoog.
Een corporatiewoning kopen
Woningcorporaties verkopen zo nu en dan ook huurwoningen met een flinke korting die kan oplopen tot ruim 30%. Deze constructie heet Koopgarant. De voorwaarden van Koopgarant zijn meestal dat je de woning bij verkoop terugverkoopt aan de woningbouwvereniging en de eventuele winst of verlies met de woningbouwvereniging deelt. De nadelen zijn een beperkt aanbod van huurwoningen die in de verkoop gaan en een eventuele grote winst die je moet delen met de woningbouwvereniging.
Huren of kopen van een woning
De beslissing voor het kopen of het huren van een woning ligt volledig bij de woningzoekende. Volgens de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, de Rabobank, worden koopwoningen dit jaar en volgend jaar nog een paar procent goedkoper. De waarde van woningen gaat dus omlaag en wat de rente zal doen is nog de vraag. Is het niet verstandiger om nog even te wachten met het kopen van een woning? Wellicht is het momenteel een betere optie om te blijven huren of bij de ouders te blijven wonen.
www.wikipedia.org
www.dagelijksestandaard.nl
www.nu.nl
www.xead.nl
www.spitsnieuws.nl