Petrobras is een bron van rijkdom voor Brazilie. Ook een bron van rijkdom voor aandeelhouders. In dit artikel wordt ingegaan op de enorme olievondsten van deze oliereus.

http://www.historyathome.nl

Petroleo Braseilero S.A oftewel Petrobras is en Braziliaanse oliemaatschappij. Het heeft als belangrijkste bronnen van inkomsten de winning van olie die door haar wordt opgespoord  (upstream) en de raffinage van olie (downstream) Het bedrijf is gespecialiseerd in winning van olie op grote diepten, Er moet daarvoor een zand en zout laag doorboord worden die opzichzelf al enige honderden meters dik is. Die laag ligt overigens soms al op meer dan 2000 mtr onder de zeespiegel. De techniek die daarbij gebruikt wordt is de meest geavavanceerde die er op dit moment bestaat bij de oliewinning en het bedrijf is dan ook specialist op dit het gebied van olieboren op grote diepte. ( Dit geldt ook voor toe-leveranciers zoals het Nederlandse SBM Offshore)

Petrobras produceert aardgas

Petrobras is opgericht in 1953 als staatsbedrijf, maar is sinds 1997 beursgenoteerd. De Braziliaanse overheid behoudt wel een meerderheidsbelang van 60.5%. Petrobras is inmiddels een van de grotere oliemaatschappijen ter wereld en produceert ca.2.0 miljoen barrels (vaten van 159 ltr. ) olie per dag. Ter vergelijking Shell de nummer 3 van de wereld produceert 3.0 miljoen vaten en het grootste bedrijf ter wereld Exxon Mobil 4.1 miljoen barrels. De aandelen van Petrobras staan zowel op de Bovespa (Braziliaanse beurs)als de te New York (NYSE) genoteerd. De omzet van het bedrijf bedraagt ca. $145 miljard per jaar.

Dansen op de straat

Petrobras was tot voor enige jaren de lieveling van beleggers wereldwijd. Daar was dan ook alle reden toe. Het jaar 2007 was het jaar van de grote successen. Ineens werden er voor de Braziliaanse kust enorme olievondsten gedaan. De diepzee exploratie werd van uitzonderlijk belang. Zo werden achtereenvolgens het Tupiveld ontdekt (inmiddels het Lulaveld genoemd naar de oud Braziliaanse president lula da Silva ) Dit veld heeft eengeschatte reserve van 8 miljard. Het is bijgesteld de eerste aannames waren zelfs 33 miljard barrels.( hetgeen overigens best waar kan zijn) Het was hoe dan ook een enorme vondst wat het bedrijf en ook het Land Brazilië tot een energie grootmacht maakte. Wilde taferelen speelden zich af in de grote Braziliaanse steden. toen de vondsrten bekend gemaakt werden. De mensen dansten hele nachten op straat omdat zijn het idee hadden rijk te zijn  geworden. (Hoewel de Braziliaanse regering er veel aandoet om het lot van de bevolking te verbeteren en daar ook in slaagt, blijven er toch miljoenen mensen die niet mee profiteren).

Lulaveld

Het lulaveld was echter pas het begin. In datzelfde jaar werd het Jupiter veld gevonden. Ditmaal was het gas dat de boventoon voerde. De geschatte voorraad was minstens zo groot als het Lula veld met daarnaast ook nog enige miljarden barrels aan olie. Het hield niet op. Het Laraveld,  Tupi Sul, het Carioca veld en het  Iracema veld. Al deze vondsten waren goed voor enige miljarden barrels olie voor ieder veld afzonderlijk. In 2010 werd nog eens het Libraveld gevonden met geschatte reserve van meer dan 10 miljard vaten. Het Franco veld het Azula veld en zo pas in mei 2014 is er weer een enorme olie vondst gemeld. Het kan niet op en het schijnt dat er nog veel meer ligt. Aan de overkant van de Atlantische oceaan bij Angola en Nigeria zijn er vergelijkbare geologische omstandigheden en ook hier wordt veel olie gevonden waar Petrobras ook een belangrijke rol speelt door de expertise die het bedrijf inmiddels heeft opgebouwd.

Een grote verandering in het beeld aangaande de wereldenergie voorziening.

Lange tijd werd er van uitgegaan dat de olie langzaam opraakte maar door de nieuwe exploratie-technieken ontstaat er toch een ander beeld. Het is het beeld van een Brazilië dat zich qua olie reserves wel eens zou kunnen gaan meten met Saoedi-Arabië. Het bedrijf Petrobras zal dan ook in de nabije toekomst een rijkdom genereren die zijn weerga niet kent. (zo wordt voorspeld)


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in