Petrobras, het bedrijf dat speciale aandacht van god krijgt, kan voorlopig de voorspellingen niet waarmaken. Dit artikel richt zich  op de problemen bij de olieproductie. Ook wordt de rol van de Braziliaanse overheid (en het risico dat die rol voor beleggers inhoudt) belicht.

http://www.historyathome.nl

Petrobras, zo is de voorspelling, wordt meer waard dan Apple. De Braziliaanse president Lula da Silva zei in 2007 dat god de maatschappij en het land zeer welgevallig was. Letterlijk zei hij dat de heer een licht op Petrobras en Brazilie had laten schijnen. Het bedrijf zou het land geheel onafhankelijk van import.maken. Tot op heden is dat echter niet  waar gebleken. Nu, nadat de  de euforie wat geluwd is kunnen we constateren dat de productie inmiddels al 5 jaar stagneert. Nog steeds wordt er niet meer geproduceerd dan ongeveer 2.0 miljoen vaten olie per dag. Dit stagneren van komt doordat het klaarblijkelijk moeilijker is dan verwacht om op grote diepte de olie te winnen, Sommige velden liggen 200 kilometer uit de kust. (Dit gevoegd bij de extreme diepten meer dan 2000 meter tot de zeer dikke zoutlaag waar men ook nog eens doorheen moet).

Geen wonder dat er tot op heden veel problemen en mislukkingen zijn geweest. 

Petrobras en achterstanden bij ingebruikneming productieplatforms

De druk op Petrobras is echt enorm. In de komende 5 jaar willen ze het enorme bedrag van 220 miljard dollar investeren. Met veel van die investeringen is men reeds begonnen en er moeten dus wel worden doorgezet anders zijn deze kosten voor niets geweest. De schulden stijgen door dit alles dan ook explosief. Het wordt echter nog gecompliceerder als we weten dat het belangrijkste olieveld het Campos basin reeds 10 jaar een afnemende productie laat zien. De afhankelijkheid van een verhoogde opbrengst uit de enorme voorraden in de diepzee is dus wel duidelijk. Het doel is dan ook dat er dit jaar (2014) 30 nieuwe bronnen in exploitatie komen die ervoor moeten zorgen dat er minstens 400.000 barrels per dag meer worden voortgebracht. Dit lukt tot op heden nog niet. Veel nieuwe productie eenheden zijn nog niet in bedrijf doordat er vertragingen zijn opgetreden. (soms door ongelukken met slachtoffers) Zo zijn er problemen op locatie P58 (productieplatform 58)in het Espirito Santo basin. Deze productie eenheid zou 180.000 barrels per jaar zou moeten gaan produceren.

Roncador in het Campos basin dat eveneens 180.000 barrels zoal moeten opleveren, Ook zijn er problemen met het P61 platform in het papa- terra veld . Het P62 productieschip had een grote brand aan boord. De Braziliaanse autoriteiten hebben inmiddels het gebruik van het schip verboden. Eerst moet er nauwkeurig worden onderzocht wat de oorzaak was en of dit naar behoren is opgelost. Van de in 2013 in gebruik genomen olieplatforms zijn er slechts 2 van de 7 die nog werkzaam zijn. Bij de overige zijn problemen die de productie doen stagneren. Bovendien zouden een aantal productieplatforms aanvang 2014 beginnen met het pompen van olie. Ook bij deze productie eenheden houden vertragingen dit voorlopig tegen. Wat zeker niet bijdraagt aan het verhogen van de hoeveelheid geproduceerde olie is dat veel oudere velden een productiestop hebben. Dit komt doordat er onderhoud gepleegd moet worden aan de inmiddels enigszins verouderde installaties. Het problematisch verloop van de operationele activiteiten doet het bedrijf langzaam sterven door gebrek aan geld. Zeker met de steeds grotere som aan rente die betaald moet worden door de toename van de schuldenlast.

Petrobras speelbal van nationaal prestige

Alle grote bedrijven kennen problemen maar Petrobras is een speelbal geworden van politieke belangen en prestige. Wat misschien het meest stuitende is voor beleggers is dat de overheid zelf ook onderdruk staat door de toenemende onvrede van de bevolking. De wereldkampioenschap voetbal, de Olympische spelen worden door de bevolking gezien als prestige objecten die veel geld kosten wat beter gebruikt had kunnen worden voor beter onderwijs en gezondheidszorg. Met verkiezingen in aantocht wil de regering voorkomen dart door een toenemend inflatie het leven voor de gemiddelde Braziliaanse nog moeilijker wordt. Om dit te voorkomen willen kunstmatig de benzine prijzen laag houden . Petrobras is op dit moment (ondanks enorme investeringen) nog niet in staat om voor voldoende raffinage capaciteit te zorgen. Het kan op dit moment daardoor slechts 80% van de diesel leveren. die het land nodig heeft. Het bedrijf is echter verplicht (door de overheid) om daarvoor te zorgen.. Om hieraan te kunnen voldoen moet de overige 20% op de ´spotmarkt´gekocht worden waarna het met grote verliezen in Brazilië verkocht wordt. Als nu ook nog eens de reaal (Braziliaanse munteenheid) devalueert doet dit het verlies alleen maar groter worden.

Een gevaar dat altijd op de achtergrond meespeelt in Zuid-Amerika is dat het denken over de olievoorraden verandert. Deze geluiden wordeen ook in Brazilie gehoord. Heeft men eind jaren 90 het bedrijf geprivatiseerd, Nu denkt men zelfs weer na over nationalisatie. Dit is misschien een risico dat nog wel mee valt maar op termijn is het een niet te onderschatten risico. (zie Argentinië/Venezuela). Petrobras wordt ook nog eens opgezadeld met en nationalistisch directief van de regering om schepen, olieplatforms , buizen, verbindingen enz.  aan te schaffen bij indolente( langzaam werkend/niet gewend aan concurrentie/slechte kwaliteit) leverende) Braziliaanse bedrijven. Bedrijven die dit veel te langzaam en tegen veel hogere kosten leveren dan buitenlandse bedrijven.Inmiddels wordt duidelijk dat er sprake is van corruptie en mismanagement op grote schaal. Hierdoor komt het bedrijf regelmatig negatief in het nieuws.

Geduldige obligatiehouders

Inmiddels staat de koers van het aandeel laag $15,- (komend van $ 57.00) Dit voor een bedrijf dat bekend stond om de speciale aandacht die het van God kreeg, Beleggers zijn zich gaan afkeren van het bedrijf. Petrobras is met afstand de slechts presterende oliereus van de wereld. Dit heeft de afgelopen jaren enorme verliezen heeft opgeleverd voor beleggers.

Het bedrijf wordt (door het geld dat nodig is voor de enorme investeringen $ 220 miljard de komende 5 jaar) steeds meer afhankelijk van Amerikaanse beleggingsfondsen om het geld voor die investeringen bij elkaar te krijgen. Tot dusverre zijn deze Amerikaanse obligatiehouders vrij geduldig geweest. Dit zou echter wel eens kunnen komen doordat de  rente op staatsobligaties zeer laag is. Beleggers moeten hun geld toch ergens parkeren. Als de rentestand anders wordt  zou dit wel eens kunnen veranderen. Zeker als Petrobras haar problemen niet op orde krijgt (zo wordt in sommige kringen gedacht…)


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in