De belasting in 2011 gaat veranderen. Belangrijk hierbij is om te weten wat de veranderingen zijn en wat voor voor- en nadelen dit meebrengt voor iedereen. In dit artikel wordt er op een eenvoudige manier uitleg gegeven over waar particulieren en ondernemers op dienen te letten bij het vervullen van de belastingaangifte. Zo is men goed op de hoogte wat betreft zijn of haar belastingaangifte en wie weet kan er ook nog bespaard worden op het betalen van belasting.

De belangrijkste veranderingen in 2011

De veranderingen voor particulieren wat betreft de belasting zijn in 2011 enorm. Er worden extra mogelijkheden geboden om een tweede hypotheek belastingaftrekbaar te maken, dit vanwege de instortende woningmarkt. De regering blijft verder energiezuinig autorijden stimuleren door geen of weinig wegenbelasting te heffen. Voor huizenbezitters wordt verbouwen een stuk aantrekkelijker in 2011. Mensen met lagere inkomens gaan minder inkomstenbelasting betalen, daarentegen wordt de zorgverzekering wel duurder. Voor de ondernemers heeft de regeling besloten om het eigen ondernemerschap te stimuleren en daarom gaat de vennootschapsbelasting omlaag in 2011.

Veranderingen positieve zin

De inwoners van Nederland gaan minder inkomstenbelasting betalen, de loonbelasting over de eerste schijf wordt in 2011 33% in tegenstelling tot het eerdere percentage van 33,45%. De bovengrens van alle schijven gaan stijgen waardoor de kans minder wordt om in een duurdere belastingschijf terecht te komen. Bij verbouwingen is het inhuren van mankracht goedkoper aangezien de BTW over dat bedrag daalt. Wanneer er een nieuw huis wordt gekocht en het oude nog te koop staat, kunnen beide hypotheken voor een periode van drie jaar afgetrokken worden van de belasting.

Hoewel het wel in de planning lag, gaat de motorrijtuigenbelasting in 2011 niet omhoog. Verder wordt een milieuvriendelijke auto steeds aantrekkelijker omdat de wegenbelasting vele malen lager ligt hierbij.

Het ondernemersschap wordt gestimuleerd door de vennootschapsbelasting te verlagen van 25,5% naar 25% en de eerste belastingschijf wordt ruimer gemaakt, wat in de planning stond voor 2010 al, en structureel toegepast de komende jaren.

Veranderingen negatieve zin

De kinderopvang wordt in 2011 wederom duurder. Verder zijn rokers de klos aangezien men per pakje sigaretten 26 cent meer gaat betalen vanwege de verhoogde accijns. Voor zowel de mensen in loondienst als de ondernemer wordt belastingfraude nog riskanter. De belastingdienst gaat in 2011 alles in werking stellen om ontduiking of fraude tegen te gaan. Als men samenwoont zonder een samenlevingscontract of zonder getrouwd te zijn vervalt in 2011 de belastingvoordelen van fiscaal partnerschap.

Waar op letten bij belastingaangifte?

Omdat de belastingaangifte over 2011 gaat over het voorgaande jaar, hoeft er nog geen rekening gehouden te worden met de veranderingen die op gaan treden. Daarentegen kunnen de veranderingen wel van invloed zijn op de voorlopige teruggave over 2011. Met name de veranderingen op het gebied van onderstaande wijzigingen:

  • belastingschijven
  • verbouwingen
  • tweede hypotheek
  • energiezuinig rijden
  • vennootschapsbelasting

Het peil betreft de vermogensbelasting gaat wel in op 1 januari 2011, wat betekent dat op die datum de waarde van de bezittingen vastgesteld worden voor het jaar wat volgt. Wat er op de rekening staat die datum telt, wat er in 2011 aan extra vermogen vergaard wordt telt daarentegen niet mee. Slim is dus om aan het begin van het jaar niet al teveel geld op de rekening te zetten.

www.belasting.nl, www.fiscalio.nl,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in