Je denkt misschien dat het niet uitmaakt hoe je betaalt, contant of met pin, of met creditcard. Toch ga ik je hier vertellen dat dit niet altijd klopt. Het maakt zeker uit of je contant betaalt of pint, of met je creditcard betaalt. De reden is dat de manier van betalen van invloed is op je financiële situatie. Als ik ga winkelen, ben ik me er heel bewust van hoe ik betaal en welke betaalmanier ik gebruik, omdat ik weet wat voor effect dit heeft op mijn dagelijkse uitgaven.

Als je ergens gaat lunchen, betaal dan contant of pin. Doe dit ook als je naar de winkel gaat voor wat kleine aankopen en tevens voor impulsaankopen. Waarom zou je dit nu doen? De reden is heel simpel: het wordt anders een rommeltje. Al die kleinere bedragen lopen toch op. Je wilt toch aan het einde van de maand bij je creditcardafrekening niet voor verrassingen komen te staan?

Wanneer moet je nu wel met creditcard betalen? Doe dit bij een noodgeval of een geplande uitgave die je op tijd terug kunt betalen. Als je bijvoorbeeld een lekke band hebt en je moet betalen om je auto weg te laten takelen, of als je een hotelkamer moet nemen omdat een afspraak te lang duurde en je niet meer terug naar huis kunt.

Iedereen moet zijn creditcard wel eens gebruiken, en dat is prima, want hiermee bouw je ook een goed kredietverleden op.

Je moet echter wel slim omgaan met het kopen op afbetaling. Een laag, constant maandelijks bedrag moeten betalen is prima. Maar als je alle kleine uitgaven ook met creditcard betaalt, wordt het al gauw een rommeltje. Want wat als je je limiet hebt bereikt? Hoe zit het met de rente die je betaalt op je creditcardaankopen? Hier hoef je je allemaal geen zorgen over te maken als je contant betaalt of pint, en zo kun je je aankopen ook nog eens beperken.

Kopen op krediet is ook goed als je een grote aankoop doet en je verwacht dat je de maandelijkse termijnen goed kunt betalen. Niet veel mensen hebben zo maar 1.000 euro in een laatje liggen. Als je weet dat je 50 tot 100 euro kunt missen voor de afbetaling van een grote aankoop, dan gebruik je je creditcard op de juiste manier. Met je creditcard wordt in feite het bedrag van de aankoop voorgeschoten, en daarna heb je de mogelijkheid om dit langzaam terug te betalen in kleine termijnen.

Eigenlijk moet je je creditcard gebruiken voor grotere aankopen waarvan je weet dat je ze terug kunt betalen, en waarmee je dan ook nog eens een goed kredietverleden opbouwt. Als het niet gaat om een noodgeval of een geplande uitgave, gebruik je creditcard dan niet, tenzij je zeker weet dat je dit geld ook daadwerkelijk hebt. Als je geen geld hebt voor de latere afbetalingen, betaal dan niet met je creditcard en blijf bij contant betalen of pinnen. Dan weet je wanneer je je limiet hebt bereikt en hoef je ook geen rente te betalen over je aankopen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in