Waarom zou je geld doneren aan een goed doel of een liefdadigheidsinstelling? Omdat we het zelf toch ook op prijs zouden stellen als iemand ons wil helpen in tijden van nood. Geld geven aan goede doelen is meer dan alleen geld geven aan een stichting of een andere non-profit organisatie voor bijvoorbeeld een tv-reclame. Geld geven aan een goed doel betekent dat je iemand helpt die dit echt nodig heeft. Je doet zo iets terug voor onze maatschappij; je draagt je steentje bij. Er zijn veel redenen voor een donatie aan een liefdadigheidinstelling.

Het is heel gemakkelijk om geld te geven aan een goed doel en het hoeft niet om veel te gaan. Ik maak bijvoorbeeld iedere maand 10 euro van mijn salaris over aan een stichting. Ik merk niet eens dat dit geld van mijn salaris afgaat, en het voelt goed dat ik ook mijn steentje bijdraag.

Als iedereen 10 euro per jaar zou afstaan, denk je dan eens in om hoeveel geld dat gaat.

Giften aan liefdadigheidsinstellingen zijn ook nog eens aftrekbaar voor de belastingen. Zo kun je aan het eind van het jaar een deel van je gedurende het jaar gedane giften terugkrijgen. Je moet wel de bonnetjes of betaalbewijzen bewaren, zodat je dit kunt opvoeren in je belastingaangifte.

Als je zelf hulp nodig zou hebben, waar ga je dan naar toe? Als je geen geld zou hebben voor je boodschappen, kun je naar de voedselbank. Als je dakloos zou worden, dan kun je naar de daklozenopvang. Wat zou je moeten doen als deze instanties er niet waren? Je zou op straat moeten blijven en honger hebben. Door geld te geven aan dergelijke instanties zorg je ervoor dat ze met hun goede werk door kunnen gaan, en er altijd een plek is waar mensen hulp kunnen krijgen.

Je kunt met giften op een prima manier een goed doel ondersteunen dat je interesse heeft. In plaats van te klagen over allerlei misstanden, doe je dan daadwerkelijk iets om anderen te helpen. Je hebt het zelf in de hand; je kunt het leven van anderen die niet bij machte zijn zichzelf te helpen, wat verbeteren.

Er zijn dus legio redenen om aan goede doelen te geven. Als je het zelf financieel goed hebt of  wel een paar euro kunt missen, geef dan eens wat aan een goed doel. Zo kun je het leven van mensen een beetje leefbaarder maken, en doe je wat voor de maatschappij. Je kunt je giften ook nog opvoeren in je belastingaangifte. Dus help anderen en zo ook jezelf!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in