De meeste mensen in Nederland schrijven zich op hun achttiende in bij een woningcorporatie, zodat ze zo snel mogelijk in aanmerking kunnen komen voor een huurwoning. In de meeste grote steden geldt namelijk een wachttijd van minimaal vijf jaar voor een sociale huurwoning. Is het tegenwoordig wel noodzakelijk om je zo jong mogelijk in te schrijven voor een sociale huurwoning?

Tegenwoordig gelden er een huurgrens en een salarisgrens die je niet mag overschrijden indien je in aanmerking wilt komen voor een sociale huurwoning. Alle sociale huurwoningen met een rekenhuur vanaf 652,52 euro vallen onder vrije sector woningen. Tevens mag een huishouden niet meer dan 33.614,00 euro per jaar aan inkomsten hebben. Ingeschreven staan bij een woningcorporatie zoals Woningnet heeft daarom niet in alle gevallen zin. Vanaf 1 juli 2012 gaat men voor een verlenging van de inschrijving bij Woningnet 10 euro per jaar betalen. Dit is weggegooid geld als je van tevoren al weet dat je meer zult gaan verdienen dan 33.614,00 euro per jaar.

De verschillen tussen een vrije sector woning en een sociale huurwoning

  • Indien u een woning huurt bij een woningcorporatie, waarvan het bedrag lager is dan 652,52 euro, dan is het een sociale huurwoning. Een huurwoning van een woningcorporatie die een huur heeft van meer dan 652,52 valt onder de noemer vrije sector woning. Een woning van een particulier die (via een verhuurmakelaar) verhuurd wordt valt onder een vrije sector woning.
  • Voor een sociale huurwoning kom je alleen in aanmerking als het huishoudelijke inkomen niet meer bedraagt dan 33.614,00 euro per jaar. Is het inkomen hoger, dan kan men alleen in aanmerking komen voor een vrije sector woning.
  • Naast het inkomen zijn er geen andere eisen ten aanzien van een vrije sector woning. Bij een sociale huurwoning van een woningcorporatie moet men voor een bepaalde woning vaak aan een leeftijdscriterium voldoen. Tevens moet men voor bepaalde woningen een huishouden hebben van minimaal twee of drie personen.  
  • Bij het huren van een sociale huurwoning kan men in enkele gevallen in aanmerking komen voor een huurtoeslag. Bij het huren van een vrije sector woning is huurtoeslag uitgesloten.
  • Voor het huren van een sociale huurwoning moet men zich inschrijven bij een woningcorporatie zoals Woningnet. Voor het huren van een vrije sector woning kan men zich inschrijven bij een Woningcorporatie of verhuurmakelaar.
  • Het verkrijgen van een sociale huurwoning duurt in de grote steden minimaal vijf jaar, maar het verkrijgen van een vrije sector woning kan vaak al binnen een maand.

Een vrije sector woning huren via een verhuurmakelaar

Een vrije sector woning kan men verkrijgen via Woningnet, maar ook via een verhuurmakelaar. De grootste en bekendste verhuurmakelaar in Nederland is de Rotsvast-Groep. Zij zijn al 21 jaar specialist in huren, verhuren en beheren van woningen. Door heel Nederland hebben zij dertig vestigingen en een ruim aanbod aan onder meer woningen en appartementen. De inschrijfkosten zijn 40 euro en de meeste mensen hebben binnen een tijdsbestek van twee weken vaak al een woning.

www.wzs.amsterdam.nl
www.rotsvast.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in