De meeste mensen die in een huis wonen zullen een inboedelverzekering hebben afgesloten. Dit is van toepassing op zowel mensen in een koophuis als in een huurhuis. Vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen bieden een inboedelverzekering aan, deze zullen altijd wel een beetje verschillen maar zijn in grote lijnen hetzelfde. Wij behandelen daarom ook een standaard inboedelverzekering welke voor iedereen van toepassing zou moeten zijn.

Wat doet een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering verzekerd de inboedel van uw woning. Dit zijn simpel gezegd alle roerende zaken in een woning. Denk hierbij aan de bank, het bed, tv, kasten, keuken, enz.. Zaken die hier ook onder vallen maar minder voor de hand liggen zijn bijvoorbeeld kleine gezelschapsdieren (hond, kat, enz.), de tuinaanleg, de (brom)fietsen in de schuur en nog een aantal andere zaken. Wanneer er iets met deze spullen zou gebeuren, bijvoorbeeld schade door brand of diefstal, dan zal de verzekering hiervoor een bedrag uitkeren waarmee u deze zaken kunt vervangen. De hoogte van het aan u uit te keren bedrag is afhankelijk van de vorm van uw verzekering en afhankelijk van welke roerende goederen er moeten worden vergoed.

Hoeveel krijgt u bij schade?

De hoeveelheid geld die u krijgt bij schade, verlies of diefstal is natuurlijk afhankelijk van hetgeen er beschadigd, gestolen of bij brand verloren gegaan is. Normaliter krijgt u van roerende goederen de dagwaarde, echter is het zo dat wanneer de dagwaarde meer dan 60% van de nieuwwaarde is, u de nieuwwaarde vergoed krijgt. Wanneer u erg veel schade heeft zal waarschijnlijk het maximale bedrag worden uitgekeerd. Dit maximale bedrag is afhankelijk van de premie die hiervoor door u is afgedragen. In samenwerking met uw verzekeringsmaatschappij komt u tot overeenstemming voor hoeveel geld u uw spullen wilt verzekeren.

Bijzondere goederen

Wanneer u als hobby bijvoorbeeld kunst of schilderijen verzamelt kan de waarde van deze spullen soms flink oplopen. Het is daarom belangrijk dit goed aan te geven bij uw verzekeringsmaatschappij omdat er anders een vast bedrag uw kant op zal komen wanneer de verzameling in vlammen is opgegaan. De spullen zullen een taxatie moeten ondergaan en naar aanleiding hiervan zal er een aparte polis worden afgesloten om de te verzekeren spullen.

Let op dat dit gehele artikel niet over zakelijke verzekeringen gaat. Wanneer u een flinke hoeveelheid zakelijke goederen in huis heeft zal dit niet onder de standaard inboedelverzekering vallen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in