Verzekeraars hebben in hun communicatie nog al eens de neiging eenvoudige zaken onnodig ingewikkeld te maken. Hierbij een korte en overzichtelijke uitleg over de verschillende soorten autoverzekeringen en hun belangrijkste kenmerken.

Autoverzekering

Iedere auto die de weg op gaat moet een verzekering hebben. Deze verzekering noemen we bij auto's heel toepasselijk een autoverzekering. De verzekering is niet alleen in Nederland en België verplicht, maar zeker ook in alle landen die deel uitmaken van de EU. Daarnaast zijn er nog meer landen op de wereld die een soortgelijke verzekering kennen.

Nederland kent drie verschillende soorten autoverzekeringen

WA-verzekering 

De WA-verzekering is een autoverzekering die verplicht is. Bij het veroorzaken van een ongeluk dekt deze verzekering de schade van de andere partij (dus de partij waarbij u schade heeft aangericht). Doorgaans is het verzekerd bedrag EUR 2.500.000,-. Deze verzekering dekt dus geen schade aan de eigen auto. De verzekering dekt de schade aan zowel het voertuig als de schade opgelopen door de inzittenden. Wel zijn er nog aanvullende regels die de verzekeringsmaatschappijen hanteren. Wanneer u rare dingen met uw auto doet (wedstrijden, rijden zonder rijbewijs, etc…) zal de verzekering niets dekken.

Beperkt Cascodekking

Bij deze verzekering zit de volledige hiervoor beschreven WA-verzekering ingesloten plus eventuele schade aan uw eigen voertuig die niet is ontstaan door bijvoorbeeld een botsing, van de weg raken, aanrijding, etc… Het zijn met name rare dingen die bij de “beperkte cascodekking” wel gedekt worden. Hierbij is te denken aan explosies, botsingen met dieren en vogels, schade na transport met bijvoorbeeld boot of trein. Dit pakket is ook wel bekend onder de naam “All-risk”. Dit pakket bevat alle opties uit de WA-verzekering en de beperkte cascodekking, maar heeft hier nog als belangrijkste pluspunt bij dat ook de geleden schade aan het eigen voertuig wordt gedekt na het veroorzaken van een botsing/aanrijding en na het bijvoorbeeld van de weg raken na een slippartij en tot stilstand komen tegen een boom.

Volledige Cascodekking

Dit pakket is ook wel bekend onder de naam “All-risk”. Dit pakket bevat alle opties uit de WA-verzekering en de beperkte cascodekking, maar heeft hier nog als belangrijkste pluspunt dat ook de geleden schade aan het eigen voertuig wordt gedekt na het maken van een botsing/aanrijding en het bijvoorbeeld van de weg raken na een slippartij en tot stilstand komen tegen een boom.

Prijzen van autoverzekeringen kunnen per verzekeringsmaatschappij behoorlijk verschillen. Over het algemeen worden de premies berekend naar het gewicht van de auto.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in