De Quote 500 is een jaarlijkse uitgave van het maandblad Quote, waarin een lijst is opgesteld met de 500 rijkste personen en families in Nederland.
Deze speciale uitgave bestaat al sinds 1996 en ligt meestal in november in de winkel. Voor de lezer is het vaak moeilijk voor te stellen om hoeveel geld het gaat: de personen die bovenaan de lijst staan, bezitten geen miljoenen, maar miljarden! De familie Brenninkmeijer, die de modeketen C&A heeft opgericht, staat al jaren op nummer 1. Naast de bekende lijst staat het themanummer ook vol reportages, interviews en andere interessante onderwerpen.
De editie 2010
Ook dit jaar staan de Brenninkmeijers op nummer 1 met een vermogen van maar liefst 21 miljard. De persoon onderaan de lijst, Jan-Dirk Paarlberg, heeft een vermogen van 51 miljoen euro. Ter vergelijking: de ondergrens van 2009 was 45 miljoen euro. In totaal bezitten de miljardairs en miljonairs in de lijst van 2010 een bedrag van 135.588.000.000 en dat is 6,6 procent hoger dan het jaar ervoor. In 2009 was er juist een daling ten opzichte van het jaar ervoor. Het lijkt er dus op dat de rijken herstellende zijn van de crisis. De tien rijkste personen en families in Nederland zijn:
- Familie Brenninkmeijer (C&A): 21 miljard
- Familie van der Vorm (HAL): 4,3 miljard
- Charlene de Carvalho – Heineken (Heineken): 3,8 miljard
- Frits Goldschmeding (Randstad Uitzendbureau’s): 2,3 miljard
- Familie De Rijcke (Kruitvat): 1,9 miljard
- John Fentener van Vlissingen (SHV): 1,8 mijlard
- Jaap en Albert Blokker (Blokker): 1,6 miljard
- Joop van den Ende (Endemol: 1,6 miljard
- Familie Pon (auto-importeur): 1,6 miljard
- Familie Dreesmann (V&D): 1,5 miljard
Dit jaar gaat Quote met zijn tijd mee en komt ook met een Quote 500-app voor de iPhone, waarop ook de nummers 501 t/m 1000 te zien zijn. Tevens is de Quote 500 online te bestellen.
Kritiek op de Quote 500
Voor de lezer is het leuk om zich te vergapen aan de onvoorstelbare bedragen en de statistieken te bekijken: wie is er gedaald, wie is er gestegen en wie staat er helemaal niet meer in de lijst of zijn er juist nieuw bijgekomen? Voor de rijken zelf echter, is het minder leuk. Veel van hen hebben aangegeven niet in de lijst opgenomen te willen worden en er zijn zelf enkele rechtszaken over geweest. Naast het feit dat het niet leuk is als er persoonlijke, financiële informatie wordt gepubliceerd, kunnen de consequenties ook serieuzer zijn. Zo zijn veel vermogenden bang voor bedreiging, afpersing, privacyschending, chantage, geweldsdelicten, inbraken en ontvoeringen. Dat deze angst gegrond is, blijkt uit de ontvoering van een jongen in 2004, wiens ouders in de Quote 500 lijst stonden. De ontvoerder heeft toegegeven inspiratie opgedaan te hebben uit deze lijst. Wellicht een waarschuwing voor de miljonairs om wat aan hun beveiliging te doen.
Naast bovenstaande is het plaatsen van incorrecte informatie ook een veelgehoorde vorm van kritiek. Niet alleen lezers, maar ook de rijken zelf nemen contact op met Quote om ze te vertellen dat het bedrag dat Quote heeft ingeschat, helemaal niet klopt. Dit kunnen bijvoorbeeld drukfouten zijn of de toeschrijving van een bedrag aan één persoon, terwijl het eigenlijk een familiekapitaal betreft. Toch blijft de jaarlijkse uitgave van Quote Magazine iets waar veel publiciteit mee gepaard gaat en waar lezers het hele jaar naar uitkijken.
www.quotenet.nl