Voor mensen die eraan denken om naar een kattenshow te gaan, hier een korte omschrijving van de benodigdheden en handigheden om een kattenshow tot een succes te maken.
De benodigdheden
Handig om mee te nemen:
- een kat, liefst een raskat. De meeste fokkers beginnen met een fokpoes en niet met een dekkater. De belangrijkste reden hiervoor is dat een ongecastreerde kater niet binnen te houden is. Als hij eenmaal volwassen is, sproeit hij het hele huis onder. De geur is penetrant en moeilijk weg te krijgen. Vraag aan de fokker of hij een kitten beschikbaar heeft die geschikt is om mee naar show te nemen. Indien dit niet zo is, wacht liever wat langer dan teleurgesteld op een kattenshow te staan met een kat die nooit iets wint.
- lidmaatschap van een raskattenvereniging. In Nederland zijn er twee kampen: de Fife gelieerde verenigingen (dit zijn Felikat en Mundikat) en de onafhankelijken (hieronder vallen onder anderen Neocat en Saint Pro Cat). Met een lidmaatschap kunt u de behaalde punten op een show verzilveren. Verschillen tussen beide kampen zijn er legio, maar de grootste is toch wel, dat bij de Fife de kat naast de directe concurrent zit, omdat bij de Fife alle katten op ras en kleur worden gesorteerd. Bij de onafhankelijken is dit niet zo, en kan het er vriendelijker aan toe gaan. Ook zijn er op een show georganiseerd door Fife geen stoelen voorradig, en moet er voor eigen stoelen gezorgd worden. Bij de onafhankelijke verenigingen zijn er stoelen aanwezig.
- een goede, stevige reismand voor de kat.
- een trolley, waarin de spullen voor in de kooi gestopt kunnen worden. Meestal zijn dit: kooigordijnen (check bij de vereniging welke afmetingen de gordijnen moeten hebben), twee bakjes, een voor het eten en de ander voor het drinken. Een klein kattenbakje (liefst een kittenbakje, anders staat de kooi zo vol). Eventueel kattengrit. En vooral: eten voor jezelf.
Hoe gaat het in zijn werk?
Samen met uw kat wordt u eerst verwacht bij de veterinaire keuring. Op de bevestiging staat tussen welke tijden u aanwezig moet zijn. Als u niet op tijd bent, mag u niet meer naar binnen. Bij de veterinaire keuring wordt de kat gekeurd op vlooien, ziektes en algehele gezondheid. Ook moeten alle inentingen in orde zijn.
Daarna mag u naar binnen, de zaal in. U heeft een kooinummer gekregen en zoekt uw kooi op. Deze maakt u in orde met de kooigordijntjes, het eten en drinken, de kattenbak en daarna de kat in de kooi.
En dan komt wat u het grootste deel van de dag gaat doen: wachten tot uw kat gekeurd mag worden. Het eten dat u heeft meegenomen komt nu van pas, want het wordt een lange dag. De steward (assistent van de keurmeester) zal u roepen of een briefje op uw kooi leggen. Dan maakt u de kat in orde (borstelen, kijken of alles schoon is), en gaat u naar de keurruimte. U blijft altijd beleefd en gaat niet in discussie met de keurmeester.
Hierna wacht u weer, hopend dat u nog terug mag komen met uw kat. Terugkomen betekent dat de keurmeester uw kat erg kon waarderen. Indien er niets gebeurt, bent u klaar. U moet echter wel tot sluitingstijd blijven, want nadat de Best in Show verkiezing is geweest (meestal rond 6 uur) worden de keurraporten nog uitgedeeld. Dat is uw beloning voor een lange dag zitten en wachten. Als het keurrapport aangeeft dat de keurmeester een goede indruk van uw kat had, kunt u eraan denken om nog een keer te gaan.
Maar bedenk wel, het kan een virus zijn waar u nooit meer van afkomt.