Iedereen kent hem wel; het plastic kaartje om mee te betalen. Maar hoe werkt het nou precies en wat zijn de voor- maar ook de nadelen van het gebruik van een creditcard? Waarom zou je kiezen voor een creditcard in plaats van je pinpas? En welke risico’s zijn er verbonden aan het gebruik van je creditcard? 

Geschiedenis

In Europa werden de eerste creditcards in 1966 in gebruik genomen. Het idee kwam echter uit Amerika waar de eerste creditcards al in 1950 in gebruik werden genomen. In eerste instantie waren de creditcards vooral bedoeld voor vermogende klanten van banken en andere instellingen. Ze waren echter een zodanig succes dat het al snel ook voor anderen mogelijk werd om een kaart aan te vragen.

Wat is een creditcard?

Het idee achter de creditcard is dat de gebruiker een bepaald (vooraf bepaald )krediet heeft lopen bij de uitgever van de kaart( vaak een bank of financieringsbedrijf). In principe is dit krediet een persoonlijke lening waar de gebruiker ieder moment aanspraak op kan maken. Iedere keer dat de consument zijn kaart gebruikt zal deze transactie opgeslagen worden en de lening loopt dan dus op. Na een bepaalde periode worden alle uitgaven bij elkaar opgeteld. Dit saldo, vermeerderd met de rente, wordt daarna in rekening gebracht bij de klant. Het voordeel is dus dat je zelfs zonder geld op je rekening te hebben toch uitgaven kan doen. Het nadeel is dat er forse rentes berekend worden over het geleende bedrag.

De kosten

De meeste creditcardmaatschappijen rekenen een vast jaarlijks bedrag voor het openen van de rekening en het aanhouden van het krediet. Verder wordt er een bedrag aan rente gerekend wanneer de kaart gebruikt wordt. Dit percentage rente ligt meestal rond de 15%. Dit zijn de belangrijkste kosten voor de gebruiker van de kaart. Maar niet alleen de houder van de kaart betaalt; ook de ondernemer die de kaart als betaalmiddel accepteert betaald een bedrag aan de creditcardmaatschappij (provisie), meestal is dit een percentage van het gefactureerde bedrag.

Veiligheid

Vaak is er bij betaling met creditcard een verificatie nodig. Tegenwoordig wordt hiervoor vaak een pincode gebruikt maar soms is een handtekening nog steeds voldoende. Hierin schuilt dus ook het gevaar: als criminelen uw creditcard en pincode weten te bemachtigen zouden ze deze dus in principe kunnen gebruiken om betaling te doen of geld op te nemen. Verder worden creditcards ook steeds vaker gebruikt voor internetbetalingen. Hierbij bent u vaak nog kwetsbaarder omdat er geen fysieke pas voor nodig is. Meestal worden slechts enkele gegevens gevraagd zoals het pasnummer, de naam en de vervaldatum. Gelukkig bent u tegenwoordig in veel gevallen beschermd doormiddel van garanties.

Conclusie

Het bezit van een creditcard kan erg handig zijn. Het is echter wel raadzaam om goed in de gaten te houden welke kosten er allemaal aan verbonden zijn. Vaak kunt u de rente die u betaald over de lening snel en eenvoudig terug vinden of opvragen bij de creditcardmaatschappij. Wees er dus van bewust dat geld lenen ook geld kost. Overweeg daarom naast het gebruik van een creditcard ook eens om te sparen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Creditcard

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in