We weten allemaal dat je maar beter vroeg kunt beginnen met het plannen van je pensioen. Hoe meer geld je kunt sparen en hoe langer je dat geld hebt kunnen laten renderen, hoe beter je eruit springt als het eenmaal tijd is om met pensioen te gaan. Met dit in het achterhoofd zou je al je pensioenbeleggingen eerder moeten zien als een investering in je oude dag dan als een middel om op korte termijn winst te boeken.
Het kan verleidelijk zijn om alles op het spel te zetten voor een beter rendement maar je moet niet vergeten dat hoge winsten gepaard gaan met grote risico’s en dat die risico’s ten koste van je sociale vangnet kunnen gaan. Er zijn verschillende soorten langlopende beleggingen waarvan het rendement redelijk of zelfs aantrekkelijk genoemd kan worden.
Obligaties zijn populair als langlopende belegging. Een obligatie lijkt veel op een door de bank uitgegeven depotbewijs met als klein verschil dat obligaties door de overheid worden uitgegeven. Er zijn veel verschillende soorten obligaties en het is verstandig om ze allemaal onder de loep te nemen voordat je besluit om een bepaalde soort aan te kopen. Als je de juiste soort obligatie kiest, kan het zijn dat je belegging na verloop van tijd in waarde verdubbelt.
Onderlinge beleggingsfondsen doen het ook goed bij langetermijnbeleggers. In deze fondsen worden gelden gepoold; deze worden vervolgens belegd in aandelen, obligaties en andere kortlopende beleggingen, waaronder ook effecten. Zo’n beleggingsfonds wordt gerund door de fondsmanager die beslist waar en hoe het geld wordt belegd. Zelf pluk je na verloop van tijd de vruchten van zijn of haar ervaring op beleggingsgebied.
Aandelen zijn ook aantrekkelijk voor langetermijnbeleggers. Het is overigens zo dat beleggen in aandelen veel riskanter is dan beleggen in onderlinge beleggingsfondsen hoewel het rendement vaak aanzienlijk beter is in tijden van economische voorspoed.
Als je besluit je te investeren op de aandelenmarkt moet je goed bedenken dat elke transactie geld kost, dat je je grondig moet verdiepen in alle aspecten van dergelijke beleggingen en dat je een groot risico neemt met je pensioengeld. Zorg er ook zeker voor dat je alles te weten komt over de ondernemingen waarin je wilt beleggen en beleg alleen in gevestigde bedrijven met een sterk groeipotentieel.
Zoals bij elke belangrijke financiële beslissing is het ook verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur. Hij of zij kan je helpen zo veel mogelijk munt te slaan uit je beleggingen om zo je financiële toekomst veilig te stellen, ook als je met pensioen bent.
Goed financieel advies is van onschatbare waarde. Je doet er goed aan het ter harte te nemen net zoals je zou doen met het advies van de dokter of van je advocaat.
Zelf beleg ik het liefst in vastgoed. Sommige mensen zullen beweren dat het rendement op vastgoedbeleggingen te gering is om je pensioen ermee te financieren. Ik stel daar tegenover dat huurobjecten zichzelf na verloop van tijd kunnen bedruipen mits je ze goed onderhoudt. Ze leveren dan pure winst op bij de verkoop of je houdt er gewoon een maandelijks inkomen aan over tijdens je pensioen.
Hoe meer panden je in de verhuur hebt, hoe beter je financiële positie is en hoe meer opties er zijn als je ze eenmaal wilt verkopen. Er wordt regelmatig grof verdiend en grof verloren in het vastgoed. De meeste mensen lopen weinig risico op huurpanden als langlopende belegging. Dergelijke panden leveren het hoogste rendement op.
Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden dan alleen het kopen en verkopen van panden. Als je daar niet warm of koud van wordt, kun je ook huizen opknappen of beleggen in panden die nog niet gebouwd zijn, wat meer speculatief van aard is.
Voor je pensioen kun je het best vertrouwen op langlopende beleggingen. Het is belangrijk om voor de optie te kiezen die het beste bij jou past en daarmee toe te werken naar je financiële doelen.