Particulieren die contact met een bank zoeken, zijn vaak geneigd de meest nabijgelegen bank te kiezen om zich persoonlijk door een bankmedewerker te laten adviseren. Klanten daarentegen die weinig waarde hechten aan persoonlijk advies en zelf over de nodige kennis van bankzaken beschikken, maken liever gebruik van online banken, omdat die vaak gunstiger voorwaarden en tarieven hanteren.

Het moderne bankkantoor 

""

De bankensector is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Was er vóór invoering van de euro nog bijna op elke hoek van de straat een bank, inmiddels is het aantal bankkantoren uit kostenoverwegingen sterk verminderd. 

Bovendien werden routinewerkzaamheden zoals de vervaardiging van bankafschriften, bankoverschrijvingen of kashandelingen steeds meer overgenomen door machines. 

Daarom moet aan de adviesfunctie over complexe producten zoals financieringen en beleggingen steeds meer belang worden toegekend.

 

Ook gerenommeerde bankinstituten die veel klanten bij het betreden van de 'heilige hallen' vaak de nodige drempelangst bezorgden, konden niet weerstaan aan de trend. Naast online banken en online brokers die hun diensten uitsluitend via het internet aanbieden, hebben ook alle filiaalbanken van enige betekenis het product online bankieren in hun pakket.

Online banken

De ontwikkelingen van de tijd volgend, bieden bijna alle filiaalbanken hun diensten ook via het internet aan. De klant hoeft dus niet meer naar het bankkantoor te gaan als hij transacties zoals geldovermakingen zou willen uitvoeren. Ook voor het opgeven, wijzigen of annuleren van de periodieke betalingen of incasso-opdrachten hoeft hij alleen maar de gang naar zijn eigen PC te maken.

Daarnaast kunnen bij de meeste online banken ook leningen, spaarplannen en verzekeringen via het internet worden afgesloten, of creditcardaanvragen online worden afgewikkeld.

Een belangrijk voordeel van online bankieren is dat alle bankdiensten onafhankelijk van de openingstijden van het bijkantoor beschikbaar zijn. Voor de afwikkeling van de alledaagse bankzaken zijn online banken perfect geschikt.  Ook voor gedetailleerde informatieverstrekking over nagenoeg alle bankproducten is op het internet een plaats ingeruimd. Voor een deskundig advies, of het nu over een belegging of financiering gaat, moet men echter nog steeds de weg naar het bankkantoor maken.

Online brokers

Online brokers werden meestal opgericht als dochteronderneming van de gevestigde banken om zelfstandig opererende effectenklanten die geen begeleiding nodig hebben, tegen geringe kosten een zelfstandige tradingmogelijkheid te bieden, bij voorkeur via het internet. Naast de handel in effecten kunnen ook de voor die effectentransacties nodige kashandelingen via het internet worden afgehandeld. Voor noodgevallen (internetuitval) stellen online brokers overigens ook permanent bemande telefoondiensten ter beschikking, die orders van klanten verder kunnen leiden en eenvoudige vragen van beleggers kunnen beantwoorden.

In tegenstelling tot online dochters of online afdelingen van filiaalbanken bestrijken online brokers  slechts het segment van het vermogensbeheer, respectievelijk de vermogensvorming (certificaten en beleggingsfondsen).

Gevarieerd productaanbod

De diversiteit binnen het productassortiment van bankdiensten wordt steeds groter. Tot voor enkele jaren wendde men zich tot zijn bank als men iets wilde weten over sparen, kredieten, effecten of betaalrekeningen. Inmiddels bestaan er bijvoorbeeld in het rekeningenassortiment  op maat gesneden toepassingen voor alle leeftijdsgroepen. Wie dat wil, kan toetreden tot bancaire belangengroeperingen, verzekeringen afsluiten of creditcards aanvragen.

Uiteraard maken de banken ook gebruik van de voordelen van het internet om hun producten te promoten. Vanwege het grote aantal banken wordt het een particuliere consument niet altijd even gemakkelijk gemaakt om uit al die banken de meest geëigende te kiezen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in