De decembermaand is niet alleen feestmaand voor de consument maar ook voor de retailers. De periode rondom Sinterklaas en Kerst zorgen ervoor dat de omzet per week met 47% zal gaan stijgen. 

De decembermaand is een feestmaand maar ook een maand voor retailers om met een klapper het jaar uit te gaan. Sinterklas en de kerstperiode zorgen voor een flinke extra omzet voor winkels en webshops. De verwachting is dat er in de periode tussen de 5 december en 26 december 111 miljoen extra aan omzet wordt weggezet.

De kerstomzet kan een winkelier redden


Verleden jaar rond deze periode zetten de webshops in dezelfde periode een extra omzet van 32 procent. De voorspelling voor dit is/was dat er een extra omzet van 39 procent gehaald zal worden, dat is dus 7 procent meer dan een jaar eerder. Dit betekent een extraatje van 111 miljoen euro.


De feestdagen zijn al een aantal jaar goed voor de (online) winkeliers. In de weken voor Sinterklaas gaan de omzetten ook al omhoog. Verleden jaar was er vanaf 1 november t/m Sinterklaas een extra weekomzet van 42 procent in vergelijking tot een normale week. Dit jaar was het zelfs een stijging van 47 procent. Dit komt neer op een extra omzet van 225 miljoen euro.


Het is ook niet heel erg vreemd dat de online aankopen steeds meer worden en de winkeliers hier last van gaan krijgen. In 2013 hebben de webwinkels online voor 10,5 miljard euro aan producten verkocht. Dat is een stijging van 8 procent in vergelijking tot een jaar eerder.

Het wint aan populariteit


Online shoppen wint enorm aan populariteit. De webshop voor dameskleding stampen uit de grond en de klant raakt er steeds meer gewend aan. De snelheid van het online shoppen verbetert ook elke keer. Het hang van een webshop af voor zo laat bestelt morgen in huis. Bij de één is het voor 17.00 uur bestelt is morgen in huis maar voor een andere webwinkel kan het zelfs voor 22.00 uur zijn. Het leveren van de producten gaat steeds sneller en dat is alleen maar in het voordeel van de consument en wel in het nadeel van de winkelier. De service van de postorderbedrijven verbetert ook. Het is bij sommige posterorder bedrijven zelfs mogelijk om een tijdstip aan te wijzen zodat je zeker weet dat er iemand thuis is die jouw pakketje kan ontvangen.


Elk jaar gaan de verwachtingen omhoog voor de online winkeliers. Eerder werd er al geschreven over een extra omzetstijging van 42 procent per week nu zal het zelfs gaan stijgen naar 47 procent of zelfs hoger. De gemiddelde online weekomzet tijdens de periode voor Sinterklaas was rond de 140 miljoen euro extra. De verschillende postorder bedrijven zien de extra omzet heel goed terug in het leveren van de pakketjes. PostNL zag 45 procent meer pakketten passeren ten opzichte van een gemiddelde bezorgweek.

Verwachtingen voor 2015


Het is misschien wel een raar ezelsbruggetje, van een webshop naar de olieprijs maar alles staat in verbinding met elkaar voor de economische groei aankomend jaar. De olieprijs is met ruim 40 procent gedaald. Dit merkt de normale consument heel goed in zijn portemonnee. De brandstof aan de pomp is goedkoper en we betalen nu rond de €1,45 voor een liter benzine, wij kennen nog allemaal de prijzen van een aantal maanden geleden. De goedkopere brandstof prijzen werken allemaal door aan de consument en bij het zakelijke gedeelte. Transport bedrijven houden meer over en dat geldt ook voor de consument. Dit is goed terug te zien in de prognose over de koopkracht. Na jaren van krimp zal er in 2015 de koopkracht stijgen, naar alle waarschijnlijkheid van 1 procent. Voor Nederland is de verwachting van groei naar boven bij gesteld voor 2015, 1,5%. De consument krijgt eindelijk wat ruimte in zijn portemonnee en wilt dit ook graag gaan uitgeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in