Onze emotionele gezondheid is op vele manieren verbonden met ons financieel welzijn. Als we emotioneel worden hebben we de neiging dingen te doen die we normaliter niet zouden doen, en soms hebben we daar later spijt van. We drinken bijvoorbeeld te veel, rijden te hard, zeggen iets verkeerds en hebben er later spijt van. Of we realiseren ons dat we zoiets stoms nooit hadden gedaan als we er goed over na hadden gedacht. Op momenten waarop we niet helder denken, moeten wij eigenlijk eerst onze portemonnee verstoppen.

Geld uitgeven is in feite een emotionele reactie. Denk bijvoorbeeld eens aan de supermarkt, waar je allerlei kleine dingen kunt kopen. Dat is een van de redenen waarom je niet met je kinderen de winkel in wilt, omdat ze dan alleen maar gaan zeuren over wat ze allemaal willen hebben. Als je niet helder denkt, ben je eigenlijk net als dat kind, en heb je geen idee waarom je je geld uitgeeft, maar je meent gewoon dat je wat moet kopen.

Ik weet goed van mezelf dat als ik gestrest ben en geen zin heb om mijn financiën te doen, ik extra voorzichtig moet zijn. Ik wil dan misschien wel een TV gaan kopen, of de X-BOX waar ik al zo lang naar kijk, maar dan kan ik de huur niet betalen of andere rekeningen die eerst nog moeten worden voldaan. Het is best lastig, maar ik wil toch liever de huur betalen zodat ik een dak boven mijn hoofd heb, in plaats van met die TV in een kartonnen doos te wonen.

Ik heb ervaren dat ik bij een financiële meevaller altijd in eerste instantie van plan ben dit bedrag te sparen. Maar als ik het geld eenmaal daadwerkelijk heb ontvangen, dan is mijn eerste reactie om het uit te geven. Ik ben dan zo opgewonden dat ik eindelijk geld heb. In zo'n geval moet je eigenlijk een klein bedrag uitgeven en de rest sparen. Het is heel frustrerend als je niet een klein bedrag hiervan kunt uitgeven, vooral als je normaliter geen extra geld hebt om iets leuks te doen. Maar je bent echt slechter af als je het grootste gedeelte niet spaart.

Als je verdrietig bent of je alleen voelt, kan het moeilijk zijn om geld te sparen. Je wilt gewoon uitgaan en iets doen, of de stad in voor een pizza en biertje en wat lol maken. Dat is natuurlijk OK, maar je moet niet hele avonden in de kroeg gaan hangen of dronken worden, en veel geld uitgeven alleen omdat je je zo relaxed voelt en lol hebt. Een vriend van me gaf ooit zijn hele salaris uit aan eten voor onze vriendengroep omdat hij dronken was. Het is nooit een goed idee om te gaan drinken als je net je salaris hebt ontvangen.

Als we niet uitkijken zijn onze emoties ons dan de baas. Als je in een slechte bui bent, haal dan 10 euro uit je portemonnee en ga de stad in, als je dat perse wilt, of bel gewoon een vriend. Kies er niet voor om uit te gaan en je geld te verbrassen, of het te vergokken omdat je lol wilt maken. Wees kalm, relaxed en zorg dat je alles weer op een rijtje krijgt. Het geeft geen enkele zin om je geld uit te geven alleen omdat je emoties de overhand kregen.
 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in