Bruine Bonensoep, een maaltijdsoep voor de koude dagen. Bruine Bonensoep is een hoofdgerecht en lekker stevig qua maagvulling. De basis voor deze soep is bijna gelijk aan erwtensoep, maar in plaats van spliterwten te gebruiken, doen we het nu met bruine bonen. Lekker is het zeker en daarnaast is het ook heel gezond.

Ingrediënten, voor vier personen

  • 1 pak bruine bonen (500 gram), gedroogd
  • 1 groot erwtensoeppakket (kant en klaar, gesneden en gewassen, uit de supermarkt) of twee grote vers gesneden preien, een flink stuk knolselderij, een winterwortel, een ui en verse selderij
  • 1 grote aardappel
  • 2 bouillonblokjes (dit is redelijk zoutarm), voor wie de soep steviger van smaak wenst, 3 of 4 bouillonblokjes
  • eventueel een teentje knoflook

Voor degenen die graag wat vlees in de soep willen: een gewelde rookworst of twee ons uitgebakken spekjes smaakt prima in deze soep. Ook is het erg lekker om een paar speklapjes in stukjes te snijden en mee te laten trekken, zodat deze zacht worden en meer vulling geven aan de soep.

Recept

  • Was de bruine bonen goed, liefst meerdere malen. Laat deze daarna een nachtje weken in vers water.
  • Laat het erwtensoeppakket of de vers gesneden groenten in een pan met een liter water aan de kook komen en laat dit minstens een uur zachtjes pruttelen. De in blokjes gesneden aardappelen en speklappen mogen hier gewoon bij.
  • Kook de bruine bonen gaar in een aparte pan volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. 
  • Pureer de gekookte bruine bonen samen met het water waarin ze gekookt zijn met een staafmixer, keukenmachine of eventueel: draai deze door de keukenzeef. Houd een handje bruine bonen apart en voeg deze later toe aan de soep, zodat je nog wat hele bonen in de soep hebt. Dit ziet er mooier uit en is ook lekkerder.
  • Voeg het bruine bonenmengsel bij de gekookte groenten, de aardappel en de stukjes spekap en roer dit rustig door elkaar heen. Gebruik gerust zoveel kookvocht hiervan als nodig is. Het water waarin de groenten en het vlees gekookt zijn, bevat veel smaak en vitaminen. Het enige waar je op moet letten is dat de soep de juiste structuur houdt. Deze moet lekker stevig blijven en niet te dun worden.
  • Wel een rookworst, snijd deze in plakjes en voeg de rookworst toe aan de soep.
  • Voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe aan de soep, naar smaak.

Bijgerechten

Als extraatjes bij deze soep, is het heel lekker om erbij te serveren:

  • Plakjes stokbrood met kruidenboter of knoflookboter
  • Getoaste witte boterhammetjes met spek
  • Plakjes roggebrood met spek, kaas, ham, of gewoon met wat boter
  • Kaaskoekjes (meng 100 gram geraspte kaas en 100 gram bloem goed door elkaar en maak er plakjes van. Doe wat boter in de koekenpan en leg het kaasmengsel erin. Als de kaaskoekjes wat steviger geworden zijn, draai ze één keer om. Als deze goudbruin zijn, dan zijn ze klaar. Warm zijn ze het lekkerst.
  • Kaas-aardappelkoekjes (meng 100 gram geraspte kaas, 100 gram bloem en een geraspte grote aardappel goed door elkaar en maak er rondjes van. Doe boter in de pan en leg het mengsel erin. Als deze stevig zijn aan de onderkant en de aardappel is wat zachter geworden, omdraaien en als deze goudbruin zijn, zijn ze klaar om opgegeten te worden.

Extra tips

  • Bruine bonensoep kan gemakkelijk een dag van tevoren worden gemaakt. De smaken komen dan nog beter bij elkaar.
  • Bruine bonensoep is ook heel goed in te vriezen, om het later nog een keer te eten. Maak gerust een grote pan. Even opwarmen, en je hebt in een mum van tijd een heerlijke maaltijd op tafel staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in