Tetanus wordt in de volksmond ook wel kaakklem of wondkramp genoemd. Deze aandoening is zonder behandeling levens gevaarlijk. Wat gebeurt er bij een tetanus infectie en wat kun je er tegen doen? Gegeven adviezen zijn geen vervanging van de door de arts gegeven adviezen!

Tetanus bacterie

Clostridium tetani is de bacterie die tetanus veroorzaakt. De bacterie is aanwezig in het vuil op straat, maar kan ook worden overgedragen door een beet van een dier. Voor het krijgen van de ziekte, is het niet nodig om de bacterie zelf binnen te krijgen. Tetanussporen kunnen maanden inactief in het vuil aanwezig zijn. Wanneer je deze tetanussporen binnen krijgt, ontkiemen deze onder invloed van bepaalde factoren.

Factoren voor ontkiemen

De factoren voor het ontkiemen van de tetanussporen zijn niet geheel bekend. Wat men wel weet is dat een zuurstofarme omgeving de kans op ontkiemen vergroot. Wanneer een andere infectie in dezelfde wond aanwezig is, is er ook een vergrote kans op ontkiemen. Dit komt waarschijnlijk doordat de bacteriën de zuurstof verbruiken.

Ook een hoge calciumconcentratie kan leiden tot het ontkiemen van de tetanussporen. Naast deze 2 factoren is er maar weinig bekend over het ontkiemen van de sporen. Doordat de ziekte niet meer zo vaak voorkomt, zal er waarschijnlijk ook nooit onderzoek naar worden gedaan.

Symptomen tetanus

Nadat de tetanussporen zijn ontkiemt, komen er tetanusbacteriën vrij. Deze bacteriën kunnen dan een toxine produceren. Symptomen van tetanus worden veroorzaakt door het verspreiden van het toxine met het bloed mee. Zeldzaam blijft de aandoening beperkt tot de plaats van infectie. Symptomen die men kan observeren zijn:

  • Stijfheid in de buurt van de infectie
  • Spasmen van de rug en overige spieren. Soms zo erg dat mensen achterover kromgetrokken worden en niet meer kunnen ademen
  • Erger wordende krampen onder invloed van harde geluiden, aanraking, kou of bewegen
  • Kaakkramp, slikklachten en ademhalingsproblemen
  • ‘Risus sardonicus’. De spieren in het gezicht trekken samen waardoor het lijkt alsof het slachtoffer lacht.
  • Moeilijke ademhaling. Ook de spieren in de luchtpijp kunnen worden aangetast. Resultaat is minder zuurstof in ons bloed en kan zelfs tot de dood lijden.
  • Kwijlen.
  • Overmatig zweten.
  • Koorts.
  • Moeite met slikken.
  • Incontinentie. Verlies van controle over blaas en darmen.

Wat te doen bij tetanusinfectie

Ga meteen naar de huisarts toe! Een tetanusinfectie leidt in 25% van de gevallen tot de dood tenzij er tijdige behandeling plaats vindt. In de afgelopen 10 jaar (2011) is er slechts een iemand overleden aan een tetanusinfectie. Dit was een kind van 4 jaar dat niet gevaccineerd was tegen de bacterie. Naast dat iemand kan overlijden aan een tetanusinfectie is er ook nog de kans op hersenschade en botbreuken.

Behandeling tetanus

De behandeling bestaat uit 3 onderdelen.

  1. Als eerste moet de wond grondig gereinigd worden zodat alle bacteriën verwijderd zijn.
  2. een arts zal immunoglobulines toedienen. Deze neutraliseren de toxines die leiden tot de symptomen.
  3. Symptomen kunnen worden verlicht met spierontspanners, pijnstillers en kalmerende middelen.

Immuun tegen tetanus bacterie

Immuniteit tegen de tetanus bacterie bouw je niet zelfstandig op. Dus zelfs als je een infectie hebt gehad, maak je geen geheugencellen aan. De enige manier om immuun te worden is door vaccinatie. Kinderen worden standaard gevaccineerd met de DKTP-Hib-HepB prik. Hier zit onder andere tetanus bij. (difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hepatitis B en hersenvliesontsteking door de Hib bacterie)

http://mens-en-lichaam.com/mens-en-lichaam.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in