Tegenwoordig word je bijna overspoeld door alle reclames over leningen. Op de TV, de radio, overal kom je ze tegen. Vaak scheppen deze reclames een fout beeld over leningen. Mooie verkooppraatjes totdat je de lening hebt afgesloten. In deze tekst gaan we proberen het een en ander duidelijk te maken.

Inleiding

Tegenwoordig word je bijna overspoeld door alle reclames over leningen. Op de TV, de radio, overal kom je ze tegen. Vaak scheppen deze reclames een fout beeld over leningen. Mooie verkooppraatjes, totdat je de lening hebt afgesloten. In deze tekst gaan we proberen het een en ander duidelijk te maken.

Wat is lenen?

Lenen is iets in bruikleen nemen van de ander, om het later weer terug te geven. In de meeste gevallen hebben we het over het lenen van geld. Je gaat naar een bank (of een persoon) en krijgt wat geld. Na een vooraf afgesproken tijd geef je het geleende geld weer terug. Wanneer degene van wie je het geld hebt geleend een bekende is, hoef je meestal geen rente te betalen. Rente is het bedrag wat je extra terugbetaalt, als een soort prijs voor de lening. Banken werken met een rentepercentage. Als voorbeeld: een bank heeft een rentepercentage van 2 procent. Je wilt 100 euro lenen. Aan het einde van de lening moet je dan 102 euro terugbetalen aan de bank.

Wanneer leen je nou eigenlijk?

Lenen doe je meestal als je iets groots wilt kopen. Een huis, een nieuwe auto of misschien een uitbouw voor je huidige huis. Bij de meeste mensen staan dit soort bedragen niet op de bankrekening. Lang wachten of sparen is echter ook niet altijd een optie. Dan biedt een lening de perfecte uitkomst. Je leent het benodigde geld en betaalt dit in termijnen weer af. Het enige nadeel van een lening is dat je uiteindelijk meer geld betaalt dan dat je hebt geleend.

Wat voor soorten leningen zijn er?

Doorlopend Krediet

Een doorlopend krediet is een lening waarbij je aan een kredietlimiet vast zit. Je kunt maximaal een bepaald bedrag lenen totdat je weer een deel hebt terugbetaald. Het geleende bedrag hoef je ook niet in één keer te gebruiken, je kunt steeds een deel opnemen. Een doorlopend krediet is dus erg handig als je structureel geld tekort komt en niet een doel voor het geld hebt.

Hypotheek

Een hypotheek is een soort lening dat meestal gebruikt wordt bij het kopen van een huis. Ook bij een verbouwing van een huis is het gebruikelijk dat er een hypotheek wordt afgesloten. Voordat je een hypotheek afsluit, wordt er gekeken naar je huidige inkomen en de waarde van het huis. Aan de hand van deze informatie wordt het bedrag en het rentepercentage vastgesteld. Er zit echter wel een groot risico aan het afsluiten van een hypotheek. Wanneer je je baan kwijtraakt (en dus je inkomen) en je
de lening niet meer kan betalen, kan de bank besluiten om je huis te verkopen. Je kunt je huis dus zien als een onderpand van de hypotheek. Sluit dus alleen een hypotheek af als je een stabiele baan hebt.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is anders dan de eerder genoemde leningen. Je bepaalt zelf wat voor bedrag je gaat lenen. Ook maak je afspraken met de bank over hoelang de lening gaat duren. Het rentepercentage staat van te voren vast. Deze vorm van lenen biedt je dus een heleboel zekerheid, omdat je zeker weet wat je leent, hoeveel je moet betalen en hoelang het duurt voordat je lening is afgelost.

Het afsluiten van een lening

Voordat je een lening gaat afsluiten is het erg belangrijk dat je een heleboel aanbieders van leningen gaat vergelijken. Laat je vooral ook niet misleiden door de vele reclames die perfecte leningen aanbieden. Het allerbeste is wanneer je je laat adviseren door een onafhankelijk adviseur. Met nadruk een onafhankelijke adviseur, want als je een adviseur van een bank neemt, krijg je negen van de tien keer een lening van diezelfde bank aangeboden. Probeer daarnaast ook advies in te winnen bij mensen die eerder hebben geleend of nog een lening hebben. Vraag naar hun ervaringen en waarom zij bij juist die ene bank hebben geleend. Vraag ook naar dingen die zij over het hoofd hebben gezien, en waar jij dus eventueel wat aan hebt. Kortom, win eerst dus genoeg informatie in. Iedere lening is immers anders, dus wat voor de een werkt hoeft niet persé voor jou te werken. Misschien wel de allerbeste tip: bedenk altijd goed wat het doel van de lening is. Een huis is meestal nodig, maar een nieuwe auto? Misschien is sparen dan een betere optie. Geen verlies qua geld en geen risico. Denk hier dus grondig over na.

Aflossen

Een lening aflossen is wettelijk verplicht. Het af te lossen bedrag per maand is aan de hand van je inkomen vastgesteld, zodat de bank zeker weet dat je het maandelijks kan opbrengen om je lening af te lossen. Zorg er dus voor dat je een stabiele baan hebt, zodat je niet straks in de problemen komt met de bank, omdat je je lening niet kunt aflossen.

Afronding

Wanneer je meer wilt weten over speciale leningen, is het raadzaam om hierover specifieke teksten te lezen. Er is ook altijd de mogelijkheid om naar de bank te stappen en daar advies in te winnen, maar zorg er dan wel voor dat je naar een groot aantal verschillende banken gaat. Eerst advies inwinnen, een aantal dagen of zelfs weken goed nadenken over wat voor jou de beste optie is, en dan pas een lening afsluiten. Let er vooral op dat je een stabiele baan hebt, zodat je niet midden in je lening een probleem hebt omdat je bent ontslagen en dus je lening niet meer kunt aflossen. Ook belangrijk, heb je die lening wel nodig? In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij de aankoop van een auto, is het handiger om te gaan sparen. Zo loop je geen risico en verlies je geen geld, want bij een lening betaal je altijd meer dan dat je leent. Vandaar ook de ondertussen zo herkenbare zin, waarmee we afsluiten: “Let op, geld lenen kost geld!”


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in