Studenten hebben het zwaar (althans, dat zeggen ze zelf). Feit is dat studeren almaar duurder wordt, zeker nu ook de basisbeurs op de tocht staat. Veel studenten leven van studiefinanciering tot studiefinanciering. Daarnaast willen ze graag op kamers, uitgaan en de nieuwste gadgets in bezit hebben. Hoe krijg je dat voor elkaar zonder jezelf diep in de schulden te moeten steken?

Als student kun je op verschillende gebieden geld in je zak houden. In dit artikel kun je lezen hoe je veel geld kunt besparen als student. In de eerste paragraaf wordt besproken hoe je door middel van budgettering en het verhogen van je inkomsten je financiën onder controle kunt houden. De tweede paragraaf beschrijft tips voor goedkoop studiemateriaal en hoe je voordeel uit het student zijn kunt halen. In de laatste paragraaf kun je advies vinden voor het besparen op abonnementen en goedkoop koken.

Inkomsten en uitgaven

Bijbaantje

De makkelijkste oplossing voor ruimere financiën is natuurlijk het nemen van een bijbaantje. Het vinden van een bijbaantje is niet altijd makkelijk. Ga niet bij de pakken neerzitten, blijf zoeken. Het is de moeite waard. Let op: DUO heeft een maximum gesteld aan bijverdiensten. Kom je daarboven, dan verspeel je je studiefinanciering.

Budgettering: Inkomsten en uitgaven bijhouden

Houd bij wat je uitgeeft en binnenkrijgt, zodat je weet waar je geld heen gaat. Probeer een maand lang elk bedrag (elke cent) op te schrijven. Aan het einde van de maand kun je dit analyseren. Als je dan spijt hebt van een uitgave, was het het niet waard. Aan de hand van dit overzicht kun je een begroting opstellen en een budget voor leuke dingen. Hier kun je niet van afwijken, want dan begin je gaten met gaten te vullen.

Belasting

Doe trouw elk jaar je belastingopgave, want je hebt als student recht op aftrek van studiekosten en vaak kun je geld terug krijgen van de belasting. Vergeet daarnaast ook niet je zorgtoeslag aan te vragen. Dit kan algauw oplopen tot 80 euro per maand, afhankelijk van je zorgverzekering.

Bijlenen

DUO heeft de mogelijkheid om bij te lenen. Veel studenten krijgen ook de tip om voluit bij te lenen. Kijk uit! Al dit geld moet je twee jaar na je afstuderen weer gaan terugbetalen. Als je drie jaar lang maximaal bijleent, zit je op een schuld van ongeveer €30.000,-. Met het laagste rentepercentage (0,60%) moet je €171 per maand terugbetalen. Na je studie wil je eigenlijk echt op jezelf wonen, een auto kopen, enz. Oftewel, dan kom je alsnog in de problemen.

Een veelvoorkomende tip is dat je je lening op je spaarrekening kunt zetten om hogere rente te trekken. De rente van je lening verandert echter elk jaar. Als je deze tactiek wilt toepassen zal je heel goed op moeten letten. Daarnaast is een gevaar van veel bijlenen, dat je het gevoel hebt dat je rijk bent en dus meer uit gaat geven. Hierdoor ben je slechter af dan als je het minimum dat je nodig hebt om de maand door te komen bijleent.

Studeren

Studiemateriaal

Koop je studieboeken tweedehands en verkoop ze weer als je er klaar mee bent. Denk je de informatie erin nog nodig te hebben? Maak dan hele goede samenvattingen of kopieer de fragmenten die je nog van pas kunnen komen. Hierdoor loop je niet het risico dat je een boek verkoopt dat je later weer opnieuw moet kopen.

Ook kun je in de bibliotheek controleren of ze de boeken hebben die jij nodig hebt. Aan de hand van je leeslijst kun je controleren welke delen van het boek je nodig hebt. Kopieer dit voordat het boek is uitgeleend als je het nodig hebt. Veel Engelstalige boeken zijn tegenwoordig ook gratis online te vinden.

Studentenvoordelen

Je collegekaart brengt veel voordelen met zich mee. In diverse winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden heb je als student recht op korting, dus let daar goed op. Maak hier gebruik van, maar beperk het wel. Ga niet expres geld uitgeven aan iets waar je zonder korting niet heen zou willen, dan geef je alleen maar extra geld uit.

Ook sporten kan goedkoper als student. Veel universiteiten hebben hun eigen sportverenigingen, waar je voor weinig geld terechtkunt. Als je echter nóg goedkoper wilt sporten, kun je natuurlijk overwegen om gewoon te gaan hardlopen of fietsen in de gezonde buitenlucht.

En maak gebruik van je OV-kaart! Wist je dat studenten vroeger geen OV-kaart hadden, maar wel veel meer studiefinanciering? Dat geld zit nu in je OV-kaart. Maak er dan ook zoveel mogelijk gebruik van.

Huishouden

Televisie en telefoon

Kijk eens goed om je heen en denk diep na. Welke abonnementen heb je verscholen liggen? Heb je die echt allemaal stuk voor stuk nodig?

Een televisieabonnement is het eerste dat je kunt schrappen. Zet een gedeelde televisie in de fusie of woonkamer. Films en series kan je ook op je computer kijken; dat is goedkoper en scheelt ook nog veel reclame. Netflix komt binnenkort naar Nederland. Een abonnement van Netflix is al gauw goedkoper dan een televisieabonnement.

Ook over je telefoonabonnement moet je goed nadenken. Zorg voor een prepaidtelefoon met Wifi waar ook whatsapp op kan. Bedenk of het nodig is om 24/7 bereikbaar te zijn. Als ze je echt nodig hebben, kunnen ze je bellen of sms’en. Met een abonnement loop je het risico dat je voor je het weet aan het einde van de maand over je budget heen zit. En dan zijn de kosten ineens stukken hoger…

Koken

Wat studenten vaak vergeten is dat pizza’s helemaal niet zo goedkoop zijn en bier eigenlijk ook niet. Wat kun je doen om niet te veel moeite te hoeven doen en toch gezond en goedkoop te kunnen eten?

Zelf koken

Als je zelf kookt, ben je niet gebonden aan de prijs die restaurants vragen. Bij restaurants krijg je meer dan je nodig hebt, thuis kun je meer porties tegelijkertijd maken die je kunt invriezen; of je kunt samen met anderen eten. Grotere verpakkingen zijn vaak in verhouding goedkoper dan kleinere verpakkingen. Daardoor is meerdere porties koken uiteindelijk goedkoper dan kleinere. Zorg er alleen wel voor dat je niets hoeft weg te gooien!

Groene vingers

Als je groene vingers hebt, en genoeg ruimte, kun je je ook wagen aan het kweken van eigen groente. Wortels, radijsjes, tuinkers, aardbeien, verschillende soorten kruiden en nog veel meer, zijn gemakkelijk te kweken in kleine bakjes. Als je geen dure potjes wilt kopen, kun je ook bakjes van de afhaalchinees gebruiken. Een plantje kost meestal niet zoveel en van dat geld krijg je meer kruiden/groente dan je in de winkel zou kunnen kopen.

Aanbiedingen

Aanbiedingen vormen de beste manier om goedkoop aan voedsel te komen (ook voor andere artikelen, trouwens; voor niet eetbare producten kun je ook tweedehands zoeken). Op de markt, vooral aan het einde van de dag, kun je veel voor een prikkie kopen. Ook in de supermarktfolders kun je veel aanbiedingen vinden. Heb je geen zin om alle folders door te bladeren op zoek naar de beste aanbiedingen? Op supermarktaanbiedingen.com vind je ze allemaal bij elkaar! Vaak zijn aanbiedingen echter duurder dan het eigen B-merk van een supermarkt (zoek onderin de schappen), terwijl de kwaliteit niet veel beter is. Het is de moeite waard om een lijstje te maken met de producten die je nodig hebt en per supermarkt de kiloprijs te achterhalen, zodat je altijd weet wat waar het goedkoopst is.

Vriezer

Investeer in een losse vriezer in je kamer: je bespaart veel als je goedkope grote verpakkingen in porties kunt invriezen. Houd echter wel bij wat je aan voedsel hebt ingeslagen, zodat je niet met een te grote voorraad blijft zitten. Ook kun je extra gekookte porties invriezen voor later gebruik.

Als je deze tips allemaal opvolgt, wordt het vast al een stuk makkelijker om de dure studententijd te overleven!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in